Norge bil >> Biler >> bil Vedlikehold >> dekk Vedlikehold >> Content

Bruk av nitrogen i bildekk

Nitrogen bruk i bil dekk har blitt hyllet som en kur for dårlig gass kjørelengde som følge av underinflated dekk, en måte å forlenge dekkenes levetid og en måte å hindre utblåsninger. Noen av årsakene bak disse påstandene er basert på solide fakta, men de hevder selv ikke pan ut. Nitrogen Versus Air

Gassen brukes i dekkene er om lag 95 prosent nitrogen og resten består hovedsakelig av oksygen. Luften vi puster inn og komprimere for å fylle dekkene er om lag 78 prosent nitrogen og 21 prosent oksygen mens resten består av hovedsakelig inerte gasser. Nitrogenmolekyler er større enn oksygen molekyler, slik talsmenn for å bruke nitrogen for bildekk hevde at det siver ut av dekkene omtrent tre ganger saktere enn oksygen.
Dekktrykket

Siden nitrogen passerer gjennom gummidekk på en mye langsommere enn oksygen, er dekktrykket skulle bo mer konstant over lengre perioder, og dermed unngår underinflated dekk som kan plyndre førere av drivstoffeffektivitet. En fersk Bridgestone dekk studie konkluderte med at 93,5 prosent av alle dekk i Europa ble underinflated og at omregnet til ca 2140 millioner liter bortkastet bensin årlig.

Utblåsninger er også en bekymring med underinflated dekk og nitrogen i lavere lekkasjerate er kreditert med å redde liv siden dekkene beholder rikelig Press lenger.

Drivers generelt ikke sjekke bilens lufttrykket i dekkene regelmessig, men kan være i stand til å realisere mange av de samme fordelene med selv dekktrykket hvis de sjekket og fylt dekkene med jevne mellomrom.
Oxidation

Oksygen er en viktig bidragsyter i oksidasjonsprosessen som forårsaker gummi for å bryte ned, stål mot rust og ventiler for å svekkes. Nitrogen ikke hjelper i oksidasjon og dets bruk i dekkene faktisk bidrar til å hindre oksidert sammenbrudd. Imidlertid har de fleste dekk eksperter sa at dekkene skulle slites ut normalt uansett lenge før oksidasjon var et problem.

Oxygen også støtter forbrenning, som er en grunn flybransjen krever bruk av nitrogen i fly dekk. Hvis dekkene overopphetet tilstrekkelig, kan de antennes og eventuelle komprimert oksygen ville mate bålet. NASCAR og NASA også bruke nitrogen mye i dekk på grunn av varme problemer.
Moisture

dekktrykk svingninger kan også være forårsaket av fuktighet til stede i trykkluft. På innsiden av dekket, utvides fuktighet som det fordamper under høye temperaturer. Selv om dette er en bekymring for off-road kjøretøyer og racerbiler, bildekk sjelden nå slike ekstreme temperaturer.
Kostnader

Mens nitrogen er gratis på noen steder, mange distributører kreve en betydelig gebyr per dekk for å fylle den med nitrogen. De små besparelser i drivstofforbruk oppnås ved økt drivstoffeffektivitet er raskt oppveid av kostnadene ved å fylle dekkene med nitrogen.
Hensyn

De fleste dekkprodusenter er ambivalent til om det er tilrådelig å erstatte luften i bildekk med inertgass. Michelin summert opp ved å gi råd som nitrogen er bra for bruk i miljøer med høy risiko lignende plass, off-road, fly og racing, de næringene i dag bruker nitrogen.

.from:https://www.bilindustrien.com/biler/car-maintenance/tire-maintenance/101143.html

Previous:
Next:

dekk Vedlikehold