Norge bil >> Biler >> Biler, lastebiler Autos >> båter >> Content

Informasjon om Nordvestpassasjen

Nordvestpassasjen, i henhold til Merriam-Webster Online Dictionary, er en passasje sjøveien mellom Atlanterhavet og Stillehavet langs den nordlige kysten av det nordamerikanske kontinentet. Passasjen har lenge vært en utfordrende rute å navigere og har krevd mange liv. Det er også en heftig debattert politisk sak, som flere land ønsker å legge beslag på den. Betydning

Nordvestpassasjen har i århundrer utfordret vestlige oppdagere, og fortsetter å være en formidabel rute i dag. Passasjen representerer en ny og kortere handel rute fra Atlanterhavet til Stillehavet. Før oppdagelsen av passasjen (og Panama Canal), ble skip tvunget til å seile rundt sørspissen av Sør-Amerika for å nå Stillehavet. Utfordringen lå i å navigere gjennom passasjen arktiske øygruppen som består av ca 50.000 drivende isfjell nådde høyder opp til 300 fot.
Route

Nordvestpassasjen ligger 500 miles nord for polarsirkelen, og er mindre enn 1200 miles fra Nordpolen. Canadas arktiske øyer utgjør mesteparten av denne lumske ruten. Øyene strekker øst til vest fra Baffin Island til Beafort Sea, ca 900 miles totalt. Reiser øst til vest, skip inn i passasjen mellom Grønland og Baffin Island. Skip avslutter passasjen nord for Alaska grunt nordkysten. Polisen styrker is på Alaskas kyst store deler av året, noe som gjør navigeringen avkjøringen en utfordrende oppgave.
Explorers

Mange store oppdagere ha blitt slått ved Nordvestpassasjen. Noen av de tidligste oppdagelsesreisende som forsøkte å finne en rute inkluderer kaptein James Cook, Jacques Cartier, Sir Francis Drake og Sir Martin Frobisher. Noen har betalt den ultimate prisen, inkludert Sir Humphrey Gilbert som druknet i passasjen i 1583. Berømte oppdagelsesreisende Henry Hudson ble sparket av sitt eget skip med mannskap da han oppdaget Hudson Bay, en felle heller da passasjen mannskapet hadde håpet på. I 1845 forsvant Sir John Franklin og hans 128 menn mannskap etter fristende passasjen. I det samme året ble den første vellykkede ferden gjennom passasjen gjennomført av en redning skipet på leting etter Franklin og hans fartøy.
Economic Impact and Politics

Regulert handelsrute gjennom Nordvestpassasjen har ennå ikke etablert. Til tross for noen kommersiell trafikk, er passasjen i dag ikke benyttet som en vanlig handel rute. Passasjen fortsetter å være i sentrum for mange territoriale tvister. Canada hevder å ha jurisdiksjon over passasjen som det vever gjennom sine arktiske øyer. USA hevder imidlertid at passasjen er en internasjonal stredet. Russland ser ut til å tro at regionen fortsatt er up-for-grabs, som det plantet et russisk flagg på havbunnen i nærheten passasjen i 2007.
Climate Change

raske endringer i klima og økt sjøtemperatur har åpnet Nordvestpassasjen i flere uker om sommeren. Siden 2008 har sommertemperaturer gitt isfrie forhold i skjærgården. Dette har gjort flere skip å navigere passasjen uten problemer. Før 2008 ble store isbryter skip for å bryte gjennom passasjen, selv i sommermånedene.

.from:https://www.bilindustrien.com/biler/cars-trucks-autos/boats/103602.html

Previous:
Next:

båter