Norge bil >> Biler >> bil Vedlikehold >> dekk Vedlikehold >> Content

Om Dekk

Dekk danner et beskyttende lag rundt felgene og bidra til to hovedområder av bil drift: fjæring og kjøretøy kontroll. Dekk bidra til å støtte lasten av bilens vekt og innhold, og gi en pute mellom veien og bilen for å myke opp turen for passasjerer. Dekk også levere trekkraft, som holder bilen på veien i ulike forhold og gir mulighet for styring kontroll og raskere bremsing. Fakta

Dekk er laget av en kombinasjon av gummi, stoff (f.eks polyester, nylon og rayon) og stål. Stål bead ledninger danner strukturen av dekket. Ledning stoff og /eller stål er innkapslet i gummi og formet til ark (lag) som brytes rundt perlen ledninger. Jo mer flerlagt det er, jo sterkere er dekket er og jo mer vekt bilen kan holde. På toppen av lagene er de gummi løpebaner, utformet med forskjellige mønstre og dybder som passer til ulike kjøretøy eller vei-og værforhold. En myk, tynn gummi liner på innsiden av dekket bidrar til å hindre luftlekkasjer. Biler må være utstyrt med riktig dekkdimensjon og dekket må balanseres riktig og oppblåst til riktig spesifikasjon for å sikre maksimal ytelse, slitasje og sikkerhet.
Misforståelser

I motsetning til dekk av de siste, moderne dekk inneholder ikke en slange som blåses opp. I stedet dekket er montert på felgen for å danne en lekkasjesikker kammer, som er fylt med luft gjennom en ventil stammen i felgen.
Evolution

første kjente dekk var en enkel stål band som holdt tre eiker i en vogn eller vognhjul på plass og gitt en bedre slitelag for rattet. I slutten av forrige århundre ble det pneumatiske (luftfylte) dekk utviklet. Det indre røret stil banet vei for slangeløse dekk i midten av det tjuende århundre. Tradisjonelle slangeløse dekk var skjevhet lag (14,16), hvor stoff eller stål sjikt ble lagt ut over bead stål-trådene (18,19) i et kryssmønster, diagonalt til midten slitebanen (C). Moderne dekk nå benytte radialbildekk metode (10,12), hvor sideveggen delse vikle rundt hjulet, som løper parallelt med hverandre, men vinkelrett på slitebanen midtlinjen. På toppen av det, lag av stabilisator belter danner en sirkel rundt dekk, rett under slitebanen midtlinjen. Dette radial ply metoden gir bedre veigrep, jevnere trå slitasje og en mykere kjøretur.
Størrelse

sideveggen av et dekk er merket med tre tall som viser størrelsen av dekket (f.eks 225/50R16). Det første tallet er bredden på dekket i millimeter på sitt bredeste punkt fra ytre sidevegg til indre sidevegg. Det andre tallet forteller oss at høyden på sideveggen fra felgen å trå, og leses som en prosentandel. I dette eksempelet er det 50 prosent av dekkets bredde. Jo høyere prosent, jo høyere sideveggen. Den tredje tall er diameteren på felgen i dekket skal monteres på. Bokstav betegnelser på dekksiden kan indikere om det er en personbil (P) eller lett lastebil (LT), og i dette eksemplet på "R" indikerer en radial dekk.
Type |
p Det er en rekke dekktyper som passer ytelse, komfort og veigrep behov. De fleste personbiler bruke all-weather dekk med løpebaner designet for å arbeide på en rekke av veiforhold, men dypere, bredere linjeavstand trå vinterdekk er også tilgjengelig for ekstreme vinterforhold klima. Høyere profil (høy sidevegg) dekk gir en mer behagelig tur og er tilgjengelig i glatt tur og støysvake dekkmønster. Ytelse dekk har lavere profiler og større dekk bredder for å gi bedre grep og snu evner, med noen kompromisser på kjørekomfort. Høy ytelse racing dekk også ansette sidevegg stabiliserende lag og maksimal kontakt med veien løpebaner for den beste hastigheten, trekkraft og håndtering alternativer. Dekk kommer også i forskjellige estetiske stiler, for eksempel hvite vegger eller med hevet skrift å skape en spesiell tilpasset utseende.
Risikofaktorer

Dekk som har slitt eller ujevn slitebane føre til redusert veigrep, bremsing og styring kontroll, spesielt i regn, is eller snødekte forhold. Dekk er farlig slitt når det er bare 2/32 av en tomme av slitebanen venstre. Men for økt sikkerhet kan det være lurt å skifte ut at 4/32 eller 6/32 for snørike forhold.

.from:https://www.bilindustrien.com/biler/car-maintenance/tire-maintenance/100917.html

Previous:
Next:

dekk Vedlikehold