Norge bil >> Biler >> bil Vedlikehold >> oljeskift >> Content

Olje Viskositet vs Temperatur

Velge riktig olje viskositet for ditt kjøretøy krever vurdering ikke bare av viskositet, men også av de temperaturene der bilen skal operere. Hva betyr alt dette, og hvilke effekter kan du forvente å se i bilen din? Det er ganske enkelt, og når du forstår det, både du og bilen din vil ha nytte for bilens levetid. Viskositet

Viskositet av væske kan måles på flere ulike måter. Når man snakker om det du ser når du skjenker at væsken ut, det kalles kinematisk viskositet. Denne målingen kan uttrykkes i to former: den Sabolt Universal Second (SSU eller SUS) og centistoke (cSt). To temperaturer brukes til å bestemme kinematisk viskositet: 104 grader F (40 grader C) og 212 grader F (100 grader C), avhengig av hvilken karakterskala benyttes. Sammenligning av viskositet nivåer mellom materialene må ta hensyn til hvilken måleenhet som brukes, samt den temperatur ved hvilken en gitt viskositetsgrad ble gjort.

For ytterligere å komplisere saken viskositet kan også måles i en enhet kalt centipoise (cP). Dette måler dynamisk (eller absolutt) viskositet, som måler motstanden av objekter som beveger seg gjennom en gitt væske (se referanse 1).
Temperatur

Viskositet er direkte berørt av temperatur. Det er derfor både monograde og multigrade oljer er rangert på en bestemt måte. The Society of Automotive Engineers (SAE) gir viskositet karakterer i begge 0 grader C og 200 grader F. A "W" etter et tall som angir din oljens karakter vil informere deg om hva viskositet er på 0 grader F. "W" står for "vinter", snarere enn "vekt".

Monograde oljer er bra for konstant temperatur. Hvis, derimot, vil du bli kjører gjennom skiftende klima, vil multigrade oljer som dekker et spekter av temperaturer og viskositet være mer nyttig for deg (se Reference 3).

Fordelene

Når motor olje er riktig viskositet for de temperaturene der du kjører bilen din, vil du oppleve redusert slitasje på motoren. Olje på et riktig viskositet beskytter de deler av motoren som det strømmer gjennom, og hindrer dem fra å komme i kontakt med hverandre. Hvis noen biter av metall eller annet rusk er løs inne i motoren din, holder oljen også de bitene fra tilstopping motoren og forårsaker det å bli ubrukelig. Det er derfor din olje ser så skitne når du endrer den --- skitten brukte oljen har gjort jobben sin og holde bilen kjører problemfritt (se referanse 1).
Extreme Cold

p Hvis du bor i et veldig kaldt sted, kan du se litt olje på lokale butikkhyllene som sier det er 0W. Dette tallet indikerer at oljens pour point (som er akkurat hva det høres ut som) er et sted rundt - 5 grader F (eller - 43 grader C). Merk at dette er litt under det samme området for en 5W olje, som bare vil helle riktig uten geling ved temperaturer på -. 40 grader F (-40 grader C) og oppover (se Referanse 2)

Andre hensyn

Bare fordi en olje er mer tyktflytende betyr ikke at det er nødvendigvis bedre for bilens motor. Les bilens manual for å se hva produsenten foreslår. Legg merke til at det er rom for eksperimentering her, det du ser i bilens håndbok er bare hva de har testet, slik at du vet nøyaktig hva resultatet du kan forvente å få. Men må du ta din lokale klima og tilfeldighetene temperatur i betraktning for å avgjøre riktig viskositet (eller karakterer, mer sannsynlig) for kjøretøyet (se referanser 1 og 3).


.from:https://www.bilindustrien.com/biler/car-maintenance/oil-changes/132235.html

Previous:
Next:

oljeskift