Weng slo Northug, men rullestolbrukeren Aron banket alle – og satte utrolig verdensrekord

(Dagbladet): En rekke store profiler stilte opp i veldedighetsløpet Wings for Life World Run. Inntekten går til forskning på en kur for ryggmargsskader.

Det spesielle med dette løpet er at målstreken kommer bakfra, og distansen varierer fra person til person. Hver enkelt løper springer så langt man klarer før man blir tatt igjen av «Catcher Car».

Det er en mållinjebil som i år ble kjørt av alpinstjerna Henrik Kristoffersen. Catcher Car gir utøverene et forsprang på 30 minutter før den spiser opp utøverne én etter én.

Tiril Sjåstad Christiansen – i rullestol for anledningen – ble innhentet etter drøye seks kilometer. Andreas Mikkelsen klarte 21 kilometer, Petter Northug holdt ut to kilometer lenger enn Mikkelsen, mens Heidi Weng vant stjernekampen og løp hele 28,3 kilometer.

De norske idrettsstjernene ble imidlertid slått av de sterkeste løpsspesialistene. Emerson Trujillo fra Peru tok sin tredje Wings for Life World Run-seier i Stavanger etter å ha tilbakelagt 67,4 kilometer, mens den tidligere håndballspilleren Therese Nordbø vant kvinneklassen etter å ha løpt hele 46.8 kilometer.


VEKKER OPPSIKT: I rullestol satte Aron Anderson alle løperne på plass og banket til med ny verdensrekord i Wings for Life World Run. Foto: Jorge Ferrari
Vis mer

- Jeg meldte meg egentlig bare på for å få en treningsøkt og hadde planer om å gi meg rundt 20 kilometer, men siden Heidi Weng gadd, måtte jeg gi det jeg hadde, sier Nordbø.

Sensasjonell verdensrekord

Globalt ble imidlertid alle utklasset av den svenske kjelkehockey-utøveren Aron Anderson. Han banket til med vanvittige 92,2 kilometer – i rullestol – og slo dermed den forhenværende verdensrekorden, som var 88 kilometer.

Til sammenligning tilbakela de beste rullestoldeltagerne i Norge, Guro Konstanse Frønsdal og Roald Thoen, henholdsvis 9,69 kilometer og 20.27 kilometer. Andersons nye verdensrekord er ufattelig god og altså bedre enn alle de sterkeste løperne.

Den svenske verdensrekordholderen fikk diagnostisert kreft som 9-åring og ble behandlet med strålebehandling og cellegift, men til ingen nytte. Anderson fikk til slutt operert bort kreften i 1997, men fikk en alvorlig ryggmargsskade og havnet i rullestol. Det har imidlertid ikke vært et hinder for svensken.

29-åringen har representert Sverige i de paralympiske vinterleker i både Vancouver i 2010 og Sotsji i 2014. Anderson har også deltatt i flere mesterskap i rullestolfriidrett og ble den første til å bestige Sveriges høyestefjell, Kebnekaise, i rullestol.


DRØMMEN: Aron Anderson har dømt om dette øyeblikket i mange år. Svensken, som selv ble rammet av en alvorlig ryggmargsskade, vant veldedighetsløpet hvor inntektene går til forskning på nettopp dette. Foto: Jorge Ferrari
Vis mer

Drømmer å kunne gå igjen

I går sprengte han nye grenser Wings for Life World Run. I går sto han trolig for sin aller største prestasjon hittil i karrieren.

Anderson vartet opp med det makeløse rekordløpet i Dubai parallelt med at Northug, Weng og co løp samme konkurranse i Stavanger. Den nye verdensrekorden er verdt å gjenta: 92,2 kilometer i et så høyt tempo at ingen løpere klarte å holde følge, er sensasjonelt sterkt.

Etter målgang var 29-åringen overlykkelig, emosjonell og svært rørt.

- Det kan være tøft å være i rullestol i blant. Veldig hardt. Jeg vet ikke om jeg vil klare å gå en dag igjen, men det hadde vært utrolig kult, sier svensken i seiersintervjuet med arrangøren.

Instagram skriver han:

- Jeg kan ikke tro dette. Å vinne Wings for Life World Run globalt har vært en drøm for meg i mange år, og nå er det endelig en realitet. Takk for alle som har støttet meg.

Stjernespekket


STORE NAVN: Profiler som Andreas Mikkelsen, Heidi Weng og Petter Northug la seg langt fremme i feltet innledningsvis. Foto: Mats Grimsæth
Vis mer

Det globale veldedighetsløpet ble arrangert synkront i 24 ulike land, og hele 155 288 deltagere stilte til start på global basis.

1600 av dem løp i Stavanger, hvor alpinstjerna Henrik Kristoffersen kjørte Catcher Car, som jagde deltagerne, mens komiker Else Kåss Furuseth stilte opp som speaker.

- Jeg driver med en idrett som er risikofylt. Derfor er det utrolig fint å kunne støtte dette når inntektene går til forskning for ryggmargsskader, sier Henrik Kristoffersen.

- Alle står på samme startstrek for å springe for en god sak, supplerer Petter Northug.

Han stilte opp i et av sine utallig mange løp denne våren. Bare den siste uka har 31-åringen fra Mosvika gått skirenn på Island, løpt St. Olavsstafetten, besteget Galdhøpiggen og Wings for Life World Run.


TIRIL I RULLESTOL: Fristilkjører Tiril Sjåstad Christiansen stilte sporty opp i rullestol – for å sette fokus på ryggmargskader. Foto: Daniel Tengs
Vis mer

Overrasket over Northug

Langrennskameratene er forundret over Northugs løpeiver.

- Det mest overraskende er at Petter var på Galdhøpiggen på onsdag. Han er jo ikke så glad i bakker. Det er mulig Petter har blitt toppturkar, men jeg har vanskelig for å tro det, sa Dyrhaug til Dagbladet forrige uke.

- At han karrer seg opp på høye fjell og løper så mye, er et formtegn. Jeg ser på det som et varsko, mener langrennsprofilen.

Både Northug og Weng, som er tette rivaler på sommerføre, skal løpe Holmenkollstafetten kommende lørdag.

Mosvik-ekspressen, som tapte den individuelle duellen mot Weng i går, men vant lagkonkurransen, får med seg disse i Holmenkollstafetten:

* Mathias Rundgreen – 3. plass fra prøve-OL i Pyeongchang. Uttatt på rekruttlandslaget.
* Tomas Northug – Én verdenscupseier og 6. plass fra VM-sprinten i Falun.


TIL EN GOD SAK: Disse norske idrettstjernene bidro til at Wings for Life World Run ble en større suksess enn arrangøren kunne håpe på. Foto: Daniel Tengs
Vis mer

* Pål Trøan Aune – To topp 20-plasseringer i verdenscupen.
* Erik Mysen – Gikk verdenscup i Holmenkollen i år og ble nr. 6 på 15 km klassisk i NM.
* Sindre Hammerlund – Gikk verdenscup i fjor og har seier norgescupen.
* Ola Berg Fines – tidligere langrennsløper som nå satser løping. Lagets sterkeste kort og kaptein.
* Magnus Frodahl – Har tidligere hatt verdensrekorden på 100 meter i langrennssprint.
* Kasper Stadaas – Gikk verdenscupen i Drammen i fjor og har mange toppresultater i sommerskirenn. Har blant annet vunnet renn under Toppidrettsveka og Blinkfestivalen.
* Aksel Rosenvinge – Har vært på juniorlandslaget, vunnet ungdom-OL og har medalje i NM i terrengløp.

Monday, May 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments