-Dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet

Regjeringen har satt av 10 millioner kroner av statsbudsjettet for å opprette et oljevern- og miljøsenter i Lofoten og Vesterålen. Senteret stkal styrke den nasjonale kompetansen og samordne tiltak for opprydding av marin forsøpling, står det i budsjettet.


-INGEN BØR LA SEG LURE: Rasmus Hansson i MPG tror ikke på at regjeringen har fått omsorg for oljevern. Foto: Lars Eivind Bones
Vis mer

Selv om det ikke er oljeutvinning i området i dag, ønsker begge regjeringspartiene å åpne for dette. En forutsetning vil være at det er tilstrekkelig med oljevernberedskap på plass.

Nasjonal talsperson i MDG, Rasmus Hansson mener dette er den egentlige tanken.

- Vi leser dette som et fryktelig dårlig skjult forsøk på å selge inn oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja-området. Oljevernberedskap er ingen imot, men ingen bør la seg lure til å tro at denne regjeringen plutselig har fått voldsom omsorg for oljevernberedskap i dette området akkurat nå, sier Hansson til Dagbladet.

Han sier syrlig at dette er penger som burde tas fra olje- og energidepartementets reklamebudsjett for oljeutredning utenfor Lofoten.

- Fullstendig feil

Dette avviser samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

- Det er fullstendig feil. Det er trist om MDG lager selv positive miljøsaker til negative for å kritisere regjeringen. Det handler om å verne kysten. Det seiler skip langs hele kysten, det snakkes om plastforsøpling over hele verden. Dette arbeidet trodde jeg alle var for. Her forsøker vi å gjøre noe med det, sier Solvik-Olsen.

Men Hansson kan hente ammunisjon for sitt syn fra nyvalgt stortingspolitiker fra Nordland Frp Kjell-Børge Freiberg.

Da den daværende førstekandidaten for Nordland, slapp nyheten om bevilgningen sammen med Siv Jensen i sommer, sa han følgende til NRK.

– Dette senteret er verktøyet vi trenger for å få åpnet Nordland 6 og 7. Jeg skal vokte hver dag for at senteret ikke skal bli et arnested i Lofoten og Vesterålen for klimaromantikere.

Ærlige ord for pengene, mener Hansson.

- Jeg vil gi min uforbeholdne ros til Freiberg som en politiker som sier ting nøyaktig som de er, uten dikkedarer. Han beskriver på en presis måte hva som er poenget med dette, sier Hansson.

- Ikke påfallende

Solvik-Olsen tar en liten pause før han svarer på om det ikke er naturlig at MDG tror dette er en brekkstang for olje, når deres egne politikere uttaler seg slik.

- Kjell er veldig stolt av arbeidet på oljevern i området, blant annet Norlense på Fiskebøl som er et ledende miljø på oljevernutstyr, sier han.

-Frp ønsker jo å utvinne olje i Lofoten, er det ikke da viktig å ha et oljevernsenter på plass?

- Det er ingen tvil om at vi ønsker å utvikle oljenæringen i Norge. Men dette senteret skal ikke være et senter for oljeutvinning, det skal være et senter for oljevern. Det skal være et nasjonalt senter for kunnskap og teknologi for oljevern og plastforsøpling

- Er det ikke påfallende at det legges her, midt i debatten om oljeutredning?

- Nei, det er ikke påfallende. Dette er en del av vår nordområdesatsing, å legge senteret dit det skjer, ikke bare på Universitetet i Oslo. Det tilfører arbeidsplasser i nord. Det er viktig å bygge fagmiljøer, men det må også bygge på eksisterende fagmiljø. Med blant annet Nordlense-fabrikken på Fiskebøl var det naturlig å se hit, sier han.

Saturday, October 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments