Vil gi opp sin keiserlige status for å gifte seg med tidligere klassekamerat

(Dagbladet.no): Prinsesse Mako (25), det eldste barnebarnet til til den japanske keiseren Akihito (83), har planer om å gifte seg.

Det skriver Telegraph.


FUNNET DRØMMEMANNEN: Prinsesse Mako ønsker å gifte seg med ikke-kongelige, Kei Komuro. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Ifølge nyhetsnettsiden er det Kei Komuro, en juridisk assistent som prinsessen møtte mens hun studerte i utlandet, som er den utkårede.

Det skaper imidlertid misnøye hjemme i Japan da prinsessen står overfor å måtte gi opp sin keiserlige status til fordel for å gifte seg med en ikke-keiselig, og dermed bli en vanlig borger.

Ifølge Telegraph og flere utenlandske medier, vil prinsessens planer om å gifte seg med en vanlig borger gi store utfordringer for den stadig krympende keiser-familien, som kun har fire tronarvinger: Keiser Akihits to sønner, prinsesse Makos yngre bror og 10 år gamle Hisahito.

Duoen som møttes for fem år siden ved den internasjonale «Christian University» i Tokyo, har i følge flere utenlandske medier allerede møtt foreldrene til prinsessen for godkjenning.

Det er bekreftet av en formell engasjementsmeddelelse at bryllupet arrangeres allerede neste måned.

Det keiserlige husholdningsorganget nekter imidlertid å kommentere saken.


ALT MULIG MANN: Ifølge flere utenlandske medier er den utkårede, Kai Komuro, både flink til å lage mat, flink til å stå på ski, spille fiolin og elsker havet. Her foran det japanske pressekorpset. Foto: NTB Scanpix. 
Vis mer

Vil endre eldgammelt regime

Det japanske keiserdømmet er allerede ute på ukjent farvann som et resultat av at den 83 år gamle keiseren velger å abdisere. Dette er første gang gjennom to århundrer dette har skjedd.

Torsdag forventes det at det Japanske konsulatet vil godta dette som en engangshendelse og akseptere keiserens ønske om å gå ned fra tronen.

Dette som følge av at han i august offentlig annonserte at han fryktet hans alder ville gå ut over hans evner til å gjennomføre hans plikter på best mulig måte.

Når det er sagt, vil det sensitive spørsmålet om at kun menn kan lede keiserdømmet eller spørsmål rundt det faktum at kvinner ikke kan beholde sin plass i keiserfamilien etter å ha giftet seg med en ikke-keiserlig, ikke være omfattet av den nye lovgivingen, skriver Telegraph

Når pressen stiller spørsmål om mangel på keiserlige, svarer konsulets sjefssektetær:

- Vår oppfatning er uendret, vi ønsker å fortsette på samme måte ved å ta hensyn som sikrer stabile etterfølgere av imperiet.


KEISER-FAMILIEN: Søstrene Mako og Kako sammen med keiser Akishino og hans kone Kiko. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Voldsomt press

Det er imidlertid ikke første gangen det japanske keiserdømme har stått i fare.

Ifølge den eldgamle grunnloven er det kun sønner som kan arve tronen, noe som har skapt store problemer gjennom flere år får den kongelige familien.

I flere år ventet det japanske kronprinsparet på en tronfølger, og da de i 2001 endelig skulle føde, fikk de en jente.

Keiserdømmets framtid ble dermed uviss i Japan, med mindre grunnloven ble endret. Statsminister Junichiro Koizumi ga den gang ingen umiddelbare signaler om at han vil gå inn for å forandre loven om monarkiets arvefølge.

- Det må vurderes nøye. Det er for tidlig å trekke noen konklusjoner nå, sa Koizumi i en kommentar etter prinsessefødselen, den gangen.

Det er ikke blitt født noen guttebarn i den japanske keiserfamilien på over 40 år. Kronprins Naruhitos lillebror Akishino er den siste arvingen til Krysantemumtronen. Også han og kona prinsesse Kiko har «bare» døtre, prinsessene Mako og Kako på 25 og 22 år.

Wednesday, May 17th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments