Vendela Kirsebom i strupen på politisk parti: – Forkastelig

(Dagbladet): Aylar Lie, Thomas Seltzer og Ari Behn er alle eksempler på personer som kan bli valgt inn på Stortinget mot sin vilje. Samfunnspartiet har nemlig satt opp flere kjendiser på sin valgliste – uten deres samtykke.

Vendela Kirsebom, modell og «Farmen»-deltaker, er også en av kjendisene som er satt opp listen. Hun reagerer kraftig mot partiet under fredagens sending av «Dagsnytt atten» på NRK P2.

- Jeg synes det er helt grusomt og helt forkastelig. At det er mulig å gjøre en sånn ting; å melde noen inn i et politisk parti. Jeg har aldri i min villeste fantasi tenkt til å stemme på dette partiet, sier Kirsebom via telefon i programmet.


REAGERER: «Farmen Kjendis»-deltaker Vendela Kirsebom synes ikke noe om at hun er oppført på en lista til Samfunnspartiet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

Grunnlovsfestet plikt

Samfunnspartiet bryter imidlertid ikke loven. Alle norske partier har sin fulle rett til å føre opp alle ønskelige personer på sin valgliste. Det står i ombudsplikten, som er en grunnlovsfestet plikt.

Bernt Aardal, professor i statsvitenskap, sier i programmet at ombudsplikten er delt i to deler:

- Den ene delen av ombudsplikten er at du har plikt til å stille til valg hvis du blir foreslått. Det andre er, som kanskje er vel så viktig, er at hvis du blir valgt, så har du også plikt til å utføre det du har lovt velgerne å gjøre, sier han.

- Grusomt og idiotisk

Vendela Kirsebom kan heller ikke melde seg av listen med mindre hun er medlem av at annet politisk parti.

Hun beskriver opptrinnet til Samfunnspartiet som «forkastelig, grusomt og idiotisk».

Kirsebom har en klar oppfordring til formann i Samfunnspartiet, Øystein Meier Johannessen.

- Jeg synes at han bør melde ut alle som ikke har lyst til å bli med. Det må være mulig for det partiet, hvis de har lyst til å være et parti, å få egne medlemmer som vil være der. Ellers er det helt ubrukelig, hamrer hun.

Bakgrunnen for debatten på «Dagsnytt atten» er en kronikk publisert i Aftenposten fredag. Innlegget har fått tittelen «Kjendiser må ha rett til å velge bort et liv som stortingspolitiker».

- Kjendisene forstår ikke bedre

Partiet samlet 295 stemmer på landsbasis under valget i 2013. Det ble stiftet i 1985 av nevnte Øystein Meier Johannesen.


FORSTÅR IKKE KRITIKKEN: – Dem opplever det som misbruk, men det er for de ikke forstår bedre, sier han om kjendisene som har reagert.

Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
Vis mer

Han sier i «Dagsnytt atten» at han ikke forstår Vendela Kirseboms reaksjon.

- Stortinget skulle ha vært fylt med folk som i utgangspunktet ikke hadde så lyst til å være der, men som gjorde det av en slags samfunnsplikt. (…) De opplever det som misbruk, men det er fordi de ikke forstår bedre, sier Johannesen.

Fridd til av Senterpartiet

Dette er ikke første gang Vendela Kirsebom plutselig blir knyttet til et parti. Hun tok steget inn i politikken i februar, som følge av en forespørsel fra Senterpartiet.

Ifølge avisa Østlendingen var det under fylkesårsmøtet for Senterpartiets lokallag i Hedmark, at fylkesleder Aasa Gjestvang oppfordret partileder, Trygve Slagsvold Vedum, til å gi Kirsebom gratis medlemskap i Senterpartiet.

Østlendingen tok videre kontakt med Kirsebom, som umiddelbart skal ha vært positiv til initiativet.

- Dette er veldig uventet, og veldig morsomt. Det hadde vært en ære – så du kan hilse Trygve Magnus og si ja takk, sa hun til avisen.

Tre dager senere endret den tidligere supermodellen mening.

«Da journalisten i Østlendingen ringte, ville jeg gjerne vise min støtte til bøndene. Jeg har ikke skiftet politisk ståsted, eller meldt meg inn i Senterpartiet, men vil absolutt fortsette å bringe fokus på bøndenes situasjon slik at det fortsatt skal være mulig å livnære seg som bonde i Norge,» skrev Kirsebom blant annet.

Saturday, April 29th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments