USAs andre nasjonalsang

Den britiske sangeren Rebecca Ferguson ble bedt om å opptre på innsettelsesdagen, og aksepterte på én betingelse: At hun fikk synge «Strange Fruit», den ikoniske Billie Holiday-låten som handler om rasisme og lynsjing i Sørstatene. Donald Trump vil jo ha Alabama-senatoren Jeff Sessions som justisminister – en mann som ikke akkurat har en karriere som forkjemper for borgerrettigheter. «Strange Fruit» ville ha vært en velegnet påminnelse, men Fergusons opptreden er avlyst.

Mannen som i sin tid skrev sangen som er blitt kåret til forrige århundres viktigste, var en jødisk lærer fra The Bronx i New York. Han har fortalt at han ble inspirert til å skrive den etter å ha sett det brutale bildet som den lokale fotografen Lawrence Beitler tok av en lynsjing i Marion, Indiana i august 1930. På bildet ser man to svarte menn som er hengt i et tre, omgitt av en horde hvite tilskuere, også kvinner og barn.

Abel Meeropol skrev diktet i 1937:

«Southern trees bear a strange fruit / Blood on the leaves and blood on the root / Black bodies swinging in the southern breeze / Strange fruit hanging from the poplar trees.»

Diktet, som har to vers til, ble opprinnelig trykket i et fagforeningsblad for lærere. Abel Meeropol satte melodi til det seinere og spilte sangen for innehaveren av jazzklubben Cafe Society i New York. Klubbeieren ga den videre til Billie Holiday som spilte den inn på plate i 1939. Sangen vakte så stor oppsikt at Meeropol ble innkalt av myndighetene i New York for å vitne foran en komité som undersøkte om det fantes kommunister i det lokale skoleverket. De ville vite om det amerikanske kommunistpartiet hadde betalt ham for å skrive «Strange Fruit».

Meeropol var kommunist. Ifølge National Public Radio forlot han både skoleverket og partiet etter 1945. Men det fantes en link mellom Meeropol og daværende Sovjetunionen, som Putin-vennen Donald Trump muligens ikke kjenner til.

Abel Meeropol skrev sine dikt under pseudonymet Lewis Allan. Dette var navnene til hans to sønner, som begge var dødfødte. I stedet tok ekteparet Abel og Anne Meeropol til seg to små gutter, Robert (6) og Michael (10), etter at guttenes foreldre ble henrettet i den elektriske stol for spionasje. De var sønner av Ethel og Julius Rosenberg, ekteparet som ble dømt til døden for å ha overlevert atomhemmeligheter til Sovjetunionen i 1953. Rosenberg’ene var kommunister, og saken mot dem skapte overskrifter over hele verden mens Mccarthyismen herjet i USA.

Rebecca Ferguson har valgt riktig sang.

Wednesday, January 11th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments