Upresist om forslaget til ny åndsverklov

Forslaget til ny åndsverklov er balansert og tar på en god måte hensyn til alle interessene loven skal ivareta. Likevel konkluderer Dagbladet på lederplass 11. mai 2017 med at “endringen i åndsverkloven bør forkastes”. Konklusjonen er imidlertid ikke basert på hva forslaget faktisk sier, men en svært upresis gjengivelse av det.

Realiteten er at forslaget til ny åndsverkslov styrker kunstnernes stilling på flere punkter. Forbud mot strømming av f.eks. en film som ulovlig er lagt ut på nettet eller retten til rimelig vederlag ved overdragelse av rettigheter er begge eksempler på dette. I tillegg kommer styrkingen av kunstnernes krav på vederlag og erstatning ved ulovlig bruk.

Et viktig poeng er at dette handler om å lovfeste gjeldende rett. Derfor er det i forslaget lagt vekt på å forenkle, tydeliggjøre og modernisere bestemmelsene, slik at loven blir lettere å bruke. Det innebærer at flere av de ulovfestede reglene om opphavsrett nå er foreslått lovfestet, ikke endret.

For det første angår dette det såkalte spesialitetsprinsippet. Det handler om at kunstneren ikke skal anses for å ha overdratt en mer omfattende rett enn det avtalen klart gir uttrykk for.

For det andre gjelder det prinsippet om overføring av rettigheter i arbeids- og oppdragsforhold. På dette punktet har forslaget møtt omfattende kritikk, blant annet i Dagbladets leder. Forslaget endrer imidlertid ikke gjeldende rett, og det skal heller ikke anses å skje noen automatisk overføring av rettigheter. Dette avhenger av en konkret vurdering av hva som er formålet med oppdragsforholdet, samt hva som er nødvendig og rimelig for at det skal kunne oppfylles. Bestemmelsen gjelder bare om ikke annet er avtalt.

Forslaget viderefører dermed det grunnleggende prinsippet om at den som skaper og utøver kunst selv eier rettighetene til sine prestasjoner, og bestemmer derfor også fullt ut hvordan disse skal brukes. Kunstnerne settes ikke i en dårligere situasjon enn i dag. Tvert imot styrkes deres stilling på flere punkter gjennom å lovfeste det som allerede er gjeldende rett.

For at forslaget skal kunne diskuteres på en god måte, må det ikke fremstilles som noe annet enn det er.

Sunday, May 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments