Tyrkia sverger hevn over Nederland: – Våre såkalte europeiske venner har strøket på eksamen

(Dagbladet): – De snakker om demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter. Våre såkalte europeiske venner har strøket på eksamen.

Det sa Tyrkias statsminister, Binali Yildirim, etter at barne- og familieminister Fatma Kaya ble stoppet av politiet i Rotterdam lørdag.

Dette kun 30 meter unna byens tyrkiske konsulatet, ifølge nederlandske medier.

- Denne bygningen tilhører landet mitt, og jeg er en minister i det landet, skal Fatma Kaya ha sagt til en politimann, ifølge NOS.

- Sterke represalier

I natt meldte nederlandske myndigheter at Kaya blir eskortert til Tyskland, noe som førte til store demonstrasjoner.

Der skal demonstranter ha kastet flasker, for så å angripe politibiler, før politiet brukte vannkanoner for å bryte opp folkemengden.

Ifølge Associated Press lover Yildirim nå represalier mot Nederland.

- Det vil komme sterke represalier som følge av behandlingen landet har gitt tyrkiske ministere med diplomatisk immunitet, sier Yildirim om hendelsene som startet med at utenriksminister Mevlut Cavusoglu fikk flynekt.

Kan få utvidet makt

Cavusoglu og Kaya skulle drive valgkamp for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Nederland. Dette i forkant av en folkeavstemning i april der presidenten kan få utvidet makt, blant annet ved hjelp av tyrkere bosatt i andre land.

- Tyrkiske myndigheter har truet med sanksjoner. Det gjør det umulig å komme fram til en løsning. Av den grunn har Nederland gjort det klart at statsrådens landingstillatelse er trukket tilbake, skrev Nederlands statsminister Mark Rutte i en melding som vekket Erdogans vrede.

Provoserte Merkel

Tyrkias president har kalt nederlenderne for «nazi-etterkommere» og «fascister». Det har fått Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, til å reagere.

- Nazisammenligninger fører bare vondt med seg, fordi de ufarliggjør overgrepene som nazistene faktisk begikk, sier Merkel, ifølge CNN.

Hun er også kritisk til måten Tyrkia bedriver politikk på, og la vekt på de store forskjellene mellom landet og EU.

- Disse store forskjellene henger sammen med hvordan et reelt demokrati fungerer og hvorvidt det følger sine egne lover. De henger også sammen med ytringsfriheten i Tyrkia, mener Angela Merkel.

Sunday, March 12th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments