TV 2 og NTB felt for brudd på god presseskikk

(Dagbladet): I dag tar Pressens Faglige Utvalg stilling til om i alt ni ulike medier gikk for langt i å omtale barn som mobbere, etter at en 13 år gammel jente døde på en hytte på Beitosdølen nyttårsaften 2015.

Dødsårsaken var avmagring, ifølge obduksjonsrapporten, og 13-åringen skal kun ha veid 21 kilo da hun døde.

Det er tidligere fungerende generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, som har brukt initiativretten, og har klaget inn TV 2, NRK, NTB, Aftenposten, VG, Dagbladet og Dagsavisen og lokalavisene Valdres og Budstikka.

– Vi får aldri svar på om jenta ble mobbet, ei heller fra PFU. Men utvalget kan svare på om de ni redaksjonene burde publisert det de gjorde, har Øy tidligere sagt til Medier 24.

Han mener medienes omtale kunne føre til at andre barn følte at de ble sett på som skyldige i at jenta ble syk og døde.

Klagen på TV 2

Den første klagen som ble behandlet var Presseforbundets klage på TV 2. Sekreteriatet innstilte på at TV2 felles for brudd på Vær Varsom Plakatens punkt 4.8.

Dette punktet sier at «når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet».

Sylo Taraku, medlem av utvalget, mener det er tre problemer med TV2s dekning.

- Det ene er at mobbepåstander får en sentral plass. Det andre er at det antydes en sammenheng mellom mobbing og dødsfallet, og det tredje er at man identifiserer skolen og til og med klassen. Man kunne ha omtalt påstandene om mobbing på en annen måte. Med denne omtalen har de bidratt til å øke belastningen på elevene, sier Taraku, og legger til at han mener det er et klart brudd på god presseskikk.

Utvalget mener TV 2 videreformidlet påstander om mobbing som faka, og knyttet det opp mot spiseforstyrrelsen som ledet til dødsfallet. Utvalget mener også at TV 2 har brutt god presseskikk i selve presentasjonsformen.

Taraku legger likevel til at utvalget ikke skal gå for langt i å avskrive mobbing i denne saken.

- Det er det ikke grunnlag for. Det vi vurderer her er det presseetiske, om mediene har gått for langt, sier Taraku.

NTB og Dagsavisen også felt

NTB felles også for brudd på Vær Varsom-plakatens punkt 4.8.

Liv Ekeberg, som leder møtet, kritiserer NTB for det hun kaller skinnforbehold når NTB videreformidler infornasjon fra TV 2. Hun mener det ikke er nok å skrive at informasjonen er «ifølge TV 2», når byrået skrev informasjon om at jenta ble mobbet på barneskolen, og som følge av de utviklet spiseforstyrrelser.

- Hadde de skrevet inn «hevder moren, ifølge TV 2», hadde jeg fått opp en varseltrekant. NTB har også et særlig ansvar nettop fordi de selger artikler til hundrevis av norske medier. Hos mange går disse ut automatisert, og dette maner til et særlig ansvar for NTB. Når det er sagt, gjør NTB en jobb med å anonymisere skolene, sier Ekeberg.

Dagsavisen felles også for samme punkt. Utvalget mener Dagsavisen har vært for konstaterende i formuleringene, og at de ikke tar nødvendige forbehold i ingressen. Utvalget reagerer spesielt på at avisa har videreformidlet morens påstand om at en enkeltperson i hovedsak stod for mobbingen.

- Det er en skyldig moren peker på, og det bringer Dagsavisen ganske ukritisk videre, sier Ekeberg .

Flere klager

To andre klagere har også levert inn klager på mediedekningen av Lommedalen-saken.

Med samtykke fra jentas mor er en artikkel i Budstikka i november i fjor klaget inn, og foreldre i Lommedalen har også klaget inn TV 2.

Tiltalt for mishandling

Moren er tiltalt for grov mishandling etter at datteren, som led av spisevegring, døde av avmagring. Den 154 cm lange jenta veide bare 21 kilo da hun døde, og hadde en kroppsmasseindeks på 8,8, ifølge NTB.

Straffesaken kommer opp for Valdres tingrett 24. april, som for anledningen settes i tinghuset på Gjøvik.

Tuesday, April 18th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments