Trumps advokat ut mot Comey

(Dagbladet): Etter dagens høring i den amerikanske Kongressen, der den sparkede FBI-sjefen James Comey vitnet om sitt forhold til president Donald Trump, har sistnevnte hittil forholdt seg taus.

Men i kveld rører Trumps advokat gjennom mange år, Marc Kasowitz, på seg. Advokaten har sendt ut en uttalelse der han slår tilbake mot Comey, som tidligere i dag uttalte at han tok notater fra deres felles samtaler, fordi han var redd presidenten ville lyve om samtalene i ettertid.

Kasowitz sier Comey «innrømmet at han ensidig og uten tillatelse lekket opplysninger til pressen om privilegert kommunikasjon med presidenten», og sikter til de omtalte notatene.

«I dag innrømmet Comey at han til venner lekket de angivelige notatene fra disse privilegerte samtalene. En av disse [samtalene] forklarte han [i dag] var hemmeligstemplet», skriver advokaten.


TRUMPS ADVOKAT: Marc Kasowitz har representert Donald Trump i en årrekke, og i kveld kommer han med et kraftig utfall mot eks-FBI-sjef Comey. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB Scanpix
Vis mer

Russland-gransking

Comeys vitnemål er del av granskingen Senatets etterretningskomité gjennomfører for å komme til bunns i den angivelige kontakten mellom Trumps valgkampapparat og Russland.

Kasowitz skriver at Comeys forklaring bekrefter at han, umiddelbart etter avskjedigelsen 9. mai ga venner tillatelse om å lekke notatenes innhold til pressen, «for å tvinge fram utnevnelsen av en spesialetterforsker», og sikter til Robert Mueller, som leder justisdepartementets etterforskning.

Allerede i går bekreftet Comey i et offentliggjort dokument at han ville forklare seg om hvordan presidenten personlig skal ha bedt ham om å avslutte etterforskningen av den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mike Flynns kontakt med russerne.

- Beordret presidenten deg om å «la etterforskningen passere»? spurte den republikanske senatoren James Risch under høringen.

- Nei, men jeg tolket det som et direktiv. Det var presidenten og meg, alene, og jeg tolket det som om det var noe han ville, svarte Comey.

Flynn måtte gå av 13. februar, etter å ha blitt tatt i løgn om gjentatte møter med Russlands ambassadør Sergej Kisljak.

- Ingen bevis

Advokat Kasowitz fokuserer i sin uttalelse på at Comey under høringen sa at president Trump selv ikke var omfattet av russeretterforskningen.

«Han innrømmet også det ikke fins noe bevis for at en eneste stemme ble endret som følge av russisk påvirkning», skriver New York-advokaten.

Kasowitz mener Comeys vitnemål viser at Trump aldri har prøvd å forhindre etterforskningen av russerkontakten.

«Faktisk: Ifølge Comey sa presidenten til ham at ‘det ville være fint å finne ut’ under etterforskningen hvorvidt det fantes noen ‘satellitt’-medarbeidere som gjorde noe galt», skriver advokaten.

«I tråd med dette beordret eller antydet aldri presidenten på noen som helst måte at Comey skulle slutte å etterforske noen, herunder å antyde at Comey skulle ‘la Flynn passere’», skriver han.

- Ingen løgner

Det hvite hus har ifølge Washington Post avvist å kommentere Comeys vitnemål, utover bestemt å avvise at president Trump er en løgner.

- Nei, jeg kan definitivt si at presidenten ikke er noen løgner, sier pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders til avisa.

Thursday, June 8th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments