Trump raser etter Nord-Koreas rakettoppskyting: – En avskyelig trussel

(Dagbladet): USAs president Donald Trump raser, mens Sør-Koreas nyvalgte president kalte inn til hastemøte, etter at Nord-Korea gjennomførte nok en testoppskyting av det som antas å være en ballistisk rakett søndag.

Det var det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap som først meldte om oppskytingen som skal ha skjedd søndag morgen lokal tid.

Trump mener Nord-Koreas siste testoppskyting av et missil bør føre til langt sterkere sanksjoner mot landet, melder Det hvite hus.

- La denne siste provokasjonen fungere som en oppfordring til alle nasjoner om å implementere langt sterkere sanksjoner mot Nord-Korea, heter det i en kort uttalelse fra Det hvite hus søndag.

- Nord-Korea har utgjort en avskyelig trussel altfor lenge. Sør-Korea og Japan har overvåket situasjonen tett sammen med oss, står det videre.

Raketten var ifølge presidenten så nær Russland at han «ikke kan se for seg at Russland er fornøyd».

Inkalte til hastemøte

Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in var raskt ute med å fordømme testoppskytingen, og inkalte natt til søndag (norsk tid) landets sikkerhetsrådgivere til et hastemøte. Under møtet kalte han oppskytingen for en «hensynsløs provokasjon», ifølge NTB.

Japans statsminister var heller ikke fornøyd med oppskytingen, som han omtaler som «totalt uakseptabel» og en alvorlig trussel mot Tokyo. Det etter at raketten landet i Japanhavet, etter å ha flydd i rundt 30 minutter – noe som tyder på at prøveoppskytingen var vellykket, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap.

- Vi protesterer på det kraftigste mot Nord-Korea, sier Japans statsminister og lover reaksjonr.

Raketten skal ha flydd mellom 700 og 800 kilometer før den landet i Japanhavet, skriver Yonhap.

Oppskytingen og USAs reaksjon kommer bare dagen etter at den nordkoreanske diplomaten Choe Son-hui, som nylig var i Oslo for å møte eksperter og tidligere embetsfolk fra USA, sa at Pyongyang er åpen for dialog med USA.

- Landet i Japanhavet

Den amerikanske stillehavskommandoen bekrefter oppskytingen, og opplyser at den fortsatt undersøker hvilken type missil det er snakk om, men det skal ikke ha vært en langtrekkende rakett.

En militærkilde sier til nyhetsbyrået Yonhap at oppskytingen fant sted ved Kusong, nordvest for hovedstaden Pyongyang, like før klokken 5.30 søndag morgen lokal tid.

Seinest 9. mai sa Nord-Koreas ambassadør til Storbritannia, Choe II, til Sky News at Nord-Korea vil opprettholde sine ballistiske og kjernefysiske utviklingsprogrammer, og hevdet at en sjette, kjernefysisk prøveoppskyting ville skje så fort landets leder bestemte seg for tid og sted.

Sist Nord-Korea testet en ballistisk missil var 29. april i år. Ifølge kilder eksploderte missilet like etter oppskyting.

Bryter med resolusjoner

I løpet av det siste halvannet året har Nord-Korea avfyrt en rekke missiler og gjennomført atomprøvesprengninger i strid med FN-resolusjoner. Siden 2014 har landet flere ganger prøveskutt raketter med en rekkevidde langt over grensen på 150 kilometer som FNs sikkerhetsråd har satt.

Nord-Korea har tidligere uttalt at landets mål er å utvikle langdistansemissiler som skal kunne treffe USAs fastland.

Tidligere i måneden ble USAs omstridte rakettskjold THAAD ferdig installert i Sør-Korea, og søndagens rakettoppskytning var den første siden THAAD kom på plass.

Sunday, May 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments