Toppkampen eksploderte siste ti minuttene: Keepertabbe, rødt kort og … RBK-seier

SARPSBORG (Sarpsborg 08 – Rosenborg 1-2) Ved sesongstart var det ikke gitt at kveldens kamp i Sarpsborg ble plukket ut som godbiten som ville avgjøre hvem som leder Eliteserien en femtedel ut i årets sesong.

At Rosenborg sto med fire seirer og en uavgjort etter fem kamper er ikke direkte overraskende – Kåre Ingebrigtsens menn tapte tross alt bare tre kamper i hele fjorårssesongen. Men at Sarpsborg 08 skulle knive om tetplassen såpass «langt» ut i sesongen har vakt større oppmerksomhet.

Noen vil kanskje innvende at sarpingene har hatt en myk start på årets sesong – med oppgjør mot Sogndal, Aalesund, Viking, Stabæk og Kristiansund før gigantkampen mot Rosenborg – men Sarpsborg 08s 11 scoringer på de fem første kampene er imponerende uansett hvordan man ser på det.

Live-published photos and videos via Shootitlive

I kveld skulle vi få svaret på hvor bra stelt det egentlig er med østfoldingene når de største gutta i klassen kom på besøk. Men bare én baklengs før kveldens kamp, så er det defensivt Rosenborg hadde imponert mest i sesonginnledningen.

Offensive takter

Både hovedtrener Geir Bakke og spillerne var klare på at de ikke ville gå ut i hundre mot Rosenborg – og det tok ikke mer enn 12 sekunder før Patrick Mortensen presset fram en corner for vertene.

Dermed var tonen satt for en fartsfylt og morsom fotballkamp.

Vertene stilte med både høy selvtillit og høyt press. Ole Jørgen Halvorsen gikk i bakken innenfor 16-meteren etter fem minutter, og hjemmefansen ropte på straffespark – men trolig valgte dommer Svein Oddvar Moen rett da han valgte å vinke spillet videre.

Men selv om Sarpsborg 08 startet friskt, så tok Rosenborg grådig for seg da den første muligheten kom etter ni minutter:

Anders Konradsen vippet ballen presist ut mot Nicklas Bendtner på kant. Dansken dempet ballen med ett touch på utsiden av foten, siktet og sendte ballen i en perfekt bue over Sarpsborg-keeper Anders Kristiansen.

Det så enkelt ut, men du verden for en prestasjon av Nicklas Bendtner – til hans tredje nettsus i årets sesong. Den smakte nok godt, etter tre kamper uten scoring for Bendtner.

- Vi har trent på å spille mer i bakrom, og lyktes godt i kontraen, sa målscorer Nicklas Bendtner til Eurosport i pausen.

Milan Jevtovic kunne doblet ledelsen et drøyt minutter seinere, men serberen fikk ikke ordentlig treff på innlegget fra Mike Jensen.

Ny Mortensen-mulighet

Sarpsborg så ut til å bite seg fast foran trøndernes mål midtveis, etter blant tre strake cornere på rad, men igjen var det Rosenborg som var nærmest ny scoring. Fredrik Midtsjøs avslutning fra 16 meter gikk ikke mange centimeterne over mål.

Begge lag ble tvunget til et bytte rett før pause: Ole Jørgen Halvorsen gikk ut for vertene, mens Pål Andre Helland måtte gi seg for trønderne.

I andre omgang hadde Sarpsborg fokus på å utnytte mulighetene bedre, det er tross alt ikke ofte Rosenborg slipper til noe bakover.

Og som i første omgang, så var Patrick Mortensen kjapt frampå etter hvilen, men imotsetning til sin landsmann Bendtner, så lyktes ikke Mortensen like godt med avslutningen.

Og nettopp Bendtner skulle få en god mulighet til å bli tomålssorer da han avanserte framover, dro seg innover og lot det stå til fra distanse. Heldigvis for Sarpsborg 08 gikk ballen via Anders Østli og utenfor.

Trykk fra hjemmelaget

Men Mortensens fire fulltreffere i år dokumenterer at dansken er målfarlig, og 27-åringen var nære en utligning på – brassespark – en time ut i oppgjøret. Forsøket ble reddet på streken av Jørgen Skjelvik.

UTLIGNING: Joachim Thomassen utlignet for Sarpsborg 08 på et langskudd, men RBK-keeper André Hansen burde ha avverget scoring. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

Og var vertene nære utligning der, så var de enda nærmere da RBKs Birger Meling snublet i sine egne bein og lot Andreas Albech få fri bane mot mål. RBKs sisteskanse André Hansen måtte i aksjon for å stanse den.

Hjemmelaget hadde et godt trykk på Rosenborg i denne perioden.

Midtstopper Sigurd Rosted tok årets sesongstart med storm, med sine to scoringer i første serierunde. Mot Rosenborg kunne han stjålet overskriftene med om skuddet fra 30 meter hadde duppet under og ikke rett over tverrliggeren bak André Hansen. Et frekt forsøk fra midtstopperen.

Sarpsborg hadde et par situasjoner hvor de ropte på straffe i første omgang, og 70 minutter ut i kampen måtte dommer Svein Oddvar Moen nok en gang vurdere ja eller nei til straffe:

Jonas Lindberg gikk i bakken etter en duell mot Tore Reginiussen, men igjen avviste Moen ropet om straffespark.

Så skjedde alt…

Men hadde det vært dramatisk og spennende fram til nå, så ekspoderte det de siste ti minuttene på Sarpsborg stadion:

Først utlignet Joachim Thomassen på et langskudd som RBK-keeper André Hansen normalt redder ti av ti forsøk på, men sisteskansen fikk aldri kroppen bak ballen og direkte fomlet ballen over streken.

En gedigen keepertabbe sørget for Sarpsborg-jubel.

MATCHVINNER: Mushaga Bakenga avgjør toppkampen som hadde alt med sin 2-1-scoring. Foto: Bjørn Langsem
Vis mer

Men sarpingene hadde knapt jublet ferdig før Mushaga Bakenga sendte trønderne i ledelsen igjen: Fredrik Midtsjø leverte en herlig stikker inn bak Sarpsborg-forsvaret, og Bakenga var sikker i duellen mot hjemmekeeper Anders Kristiansen.

Vertene stupte rett i angrep igjen, og RBKs Milan Jevtovic mistet hodet fullstendig da han klippet ned Tobias Henitz bakfra. Det røde kortet var det ikke mye å utsette på.

Sarpsborg fortsatte stormløpet mot Rosenborg, men bortelaget forsvarte seg godt og red av stormen – selv da Sarpsborg-keeper Anders Kristiansen løp opp og bidro i kjøret mot serielederne.

Rosenborg vant altså toppkampen, men Sarpsborg 08 må i det minste sitte igjen med følelsen av at her kunne de fått med seg noe mot selveste Rosenborg.