Tollsjefer om «Operasjon Lagereske»:- Politiet visste ingenting

(Dagbladet): Tirsdag 8. februar 2011 gjorde politiet på Romerike det femte største hasjbeslaget i Norge noensinne. Ifølge Romerikes Blad ble det funnet 350 kilo hasj gjemt i en trailer i en lagerbygning i Lørenskogveien.


VITNET: Paul Johan Ask, seksjonssjef i Tollregion Oslo og Akershus. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Vis mer

Storbeslaget ble kalt «Operasjon Lagereske».

I korrupsjonssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen er denne operasjonen rettens første tema i da, og to tollsjefer har forklart seg om deres kunnskap til den.

Det var Tollvesenet som avslørte hasjlageret etter lenger tid spaning og etterforskning, forteller kontrollsjef Paul Ask i Tollregion Oslo og Akershus i retten i dag.

- Politiet ble kontaktet først etter at tollerne hadde avdekket lageret og gjort sitt beslag, understreker han.

- Var stolte

Men i de første nyhetsartiklene om storbeslaget framkom ikke dette, så Ask valgte derfor å gå ut i Romerikes Blad dagen etter, der har presiserte dette.

- Jeg kontaktet avisa fordi vi var stolte av denne operasjonen, men så fikk politiet all ære og kreditt. Det mente jeg ikke kunne stå umotsagt, sier han i retten.

Rettens neste vitne, Arnstein Lien fra Tollvesenet bekrefter også at politiet ble holdt utenfor helt fram til beslaget i denne operasjonen, og at de var «spesielt hemmelige» i denne saken.

Tingrettsdommer Kim Heger ber Kristine Schilling fra Spesialenheten redegjøre for hvorfor de mener tollernes vitnemål om denne operasjonen er relevant for den pågående straffesaken.

Mener Cappelen ventet last

- Vi mener dette er et beslag Jensen varslet Cappelen om, og spørsmålet er hvorfor han gjorde det, sier Kristine Schilling ved Spesialenheten i retten.

Hun fortsetter:

- Vi tror Cappelen på dette tidspunktet ventet på en last, og at Jensen trodde dette beslaget kunne være denne lasten. Men det viste det seg altså å ikke være, fortsetter hun.

«Mann i grøfta»

Også Jensen har tidligere forklart seg om denne operasjonen i retten, og fått spørsmål om hvilken rolle han hadde.

Tre dager etter beslaget – fredag 11. februar 13.34 skrev Jensen: «EN MANN I GRØFTA skal se på skadene PÅ BILEN». til Cappelen.

Saken hadde da blitt omtalt i media for første gang kvelden før, og Jensen har sagt han sendte meldingen fordi han regnet med at Cappelen hadde lest om den, og at han ba den tildigere hasjbaronen om informasjon.

Jensen har også sagt at «en mann i grøfta»-meldinga betyr at noen er pågrepet og at politilederen skal undersøke mer om detaljene.

- Løst seg

Noen minutter seinere skrev Jensen at han ikke har flere detaljer, før han fire timer seinere igjen sendter dette:

«Bil med 300 hestekrefter gikk på både bensin og diesel. Ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp.»

Jensen forklarte på spørsmål fra Schilling at meldinga om bensin og diesel kan bety at det er tatt beslag i både hasj og marijuana.

På spørsmål om hva «ikke noe jeg vil tro vi skal fikse opp» svarte Jensen.

- Det kan bety at saken har løst seg.

.


GARDERMOEN 20070716:
Leder for tollkontrollkontoret på Gardermoen, Paul Johan Ask, på utkikk etter smuglergods.
Ask i tollerområdet på Gardermoen.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Vis mer
Wednesday, April 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments