To kommuner forbyr salg av heliumballonger på 17.mai

(Dagbladet): «I forbindelse med de siste ukers medieoppslag om plastforurensing og skader på dyr og natur, har 17. mai-komiteen vedtatt å forby alt salg av heliumballonger i Skien sentrum 17. mai», skriver 17. mai-komiteen i Skien på kommunens nettsider.

- Forurenser

«Vi ønsker ikke å bidra til at dyra våre skal lide og naturen forsøples fordi vi feirer vår frihet og vårt demokrati».

Dermed blir det ikke mulig for foreldre å gå til innkjøp av en heliumballong til sine unge håpefulle i år.

- Et fåtall av disse ballongene havner i en søppelbøtte når de er punktert. De slippes, havner i naturen og forurenser, sier Kristoffer H. Skaate, leder for 17. mai-komiteen til TA.

Skien følger i Porsgrunns fotspor. Skiens nabokommune har nemlig gitt klart uttrykk for at de ikke ønsker bod- og ballongselgere i gatene på nasjonaldagen.

- Vi er ikke interessert i gateselgere av flere grunner, men det største problemet er disse mobile selgerne som dukker opp med heliumballonger. Helium er et begrensa grunnstoff og plasten ender opp i naturen, sier leder av 17. mai-komiteen i Porsgrunn, Haavard Gjestland, til TA.

Kjøpepress

Han peker også på kjøpepresset for å begrunne motstanden mot heliumballonger, som ofte koster over 100 kroner.

- Det blir et kjøpepress, og har du et par tre unger blir det en dyr fornøyelse. Det beste hadde ært at folk ikke kjøpte dem, men å henstille til det blir vel som å tro på julenissen, sier Gjestland.

Frps stortingsrepresentant Bård Hoksrud, sier til NRK at han ikke støtter et forbud.

- Vi kan ikke innføre forbud hver gang noen ikke liker noe. Istedenfor å innføre forbud kan vi heller prøve å se hvordan man kan gjøre noe med det uten at det skal bli forbudt, sier Hoksrud.

Helt enestående er ikke ballongforbudet i Telemarks-kommunene. I 2009 nedla Drammen kommune forbud mot salg av heliumballonger.

Forbudet ble begrunnet med anbefalinger fra politiet, som konkluderte med at ballongsalget på 17.mai var i ferd med å bli et problem.

Wednesday, March 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments