Ti dager er satt av til Eirik Jensens forklaring. I dag får han sin første mulighet

(Dagbladet): Den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) nektet straffskyld på alle tiltalepunktene mot seg under første dag av den omfattende narko- og korrupsjonssaken mot ham i går.

Jensen er tiltalt for å ha medvirket til smugling av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermund Cappelen (50). Cappelen erkjente straffskyld i saken der han snakket inn Eirik Jensen.

Jensen hevder Cappelen var hans hemmelige politiinformant, mens Cappelen sier Jensen ga ham informasjon og hjelp som gjorde den omfattende narkotikainnførselen mulig.

Det er ord mot ord i den høyprofilerte rettssaken, og i dag får trolig Eirik Jensen starte sin forklaring for Oslo tingrett.

Satt av ti dager

Selv om den tidligere politilederens forklaring egentlig ikke skal begynne før i morgen, har Jensen selv ytret ønske om å få begynne så tidlig som mulig.

Det vil først skje etter assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Guro Glærum Kleppe, er ferdig med sitt innledningsforedrag i dag. Kleppe har varslet at hennes innledningsforedrag ikke vil bli like omfattende som det statsadvokat Lars Erik Alfheim hadde i går. Også forsvarernes innledende merknader vil bli gitt før Jensen får forklare seg.

Det er satt av hele ti dager i Oslo tingrett til Eirik Jensens forklaring.

- Vi forventer i dag at min klient skal få startet sin forklaring. Vi har tro på at dette skal skje i dag, og min klient har forberedt seg godt, sier Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden før retten ble satt i dag.

- Han sitter og venter på å få komme i gang og få imøtegått de anklagene som kanskje særlig har vært mot ham i mediene de siste ukene, sier Elden til Dagbladet.

SMS-ene

Et av de mest sentrale momentene i rettssaken som Jensen kan begynne å forklare seg om i dag, er den omfattende SMS-kontakten den tidligere politilederen hadde med hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Blant annet presenterte statsadvokat Lars Erik Alfheim i går SMS-er mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen dagen etter at politiet hadde gjennomført innbrudd i Cappelens hasjlager i en garasje på Røa.

I garasjen fant politiet cirka 110 kilo hasj, som lå i ulike bagger, poser og på hyller. Flere medier har tidligere omtalt «innbruddet», som skapte panikk i hasjligaen.

Dagen etter innbruddet 18. desember 2013, ble det sendt en SMS fra Cappelen til Eirik Jensen:

«Er det viktig i morgen? Ikke annet enn AT du må sørge for at svinet blir borte i jula» skrev Cappelen.

Få minutter etterpå svarte Jensen:

«Ok. Er det mobil i morra? Er oppe i høgda».

Den samme dagen fikk også Jensen en hvit konvolutt med penger av Cappelen under et møte i Oslo. Jensen har hevdet dette var tilbakebetaling av et lån, mens Spesialenheten mener Cappelen betalte for Jensens tjenester. Samme dag, 19. desember 2013, ble Gjermund Cappelen pågrepet i sitt eget hjem.

- Informantkontakt

Spesialenheten for politisaker har tatt beslag og vil legge fram 1523 kommunikasjonshendelser som ble sendt mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen.

Også meldinger som «stille her», «kontroll» og «solskinn» er blant dem Spesialenheten vil ta opp i retten. De mener meldingene beskjeder til Cappelen om at «kysten var klar», og at det da ville være mulig å smugle hasj over grensa nærmest risikofritt.

Eirik Jensen har forklart at det hele var en del av hans informantkontakt med hasjbaronen Gjermund Cappelen. Noe av det aller mest interessante i Eirik Jensens forklaring er hva disse SMS-ene med Cappelen betyr. Statsadvokat Alfheim sa i retten i går at de vil legge fram all dokumentert kommunikasjon mellom Cappelen og Jensen.

Det er ventet at Jensen vil gå nøye gjennom sitt 20 år lange bekjentskap med Cappelen, samt hans arbeid med hemmelige politiinformanter.

Tuesday, January 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments