Talentfabrikken Ajax nærmer seg europaligafinalen

Effektive Ajax leverte gladfotball og tok en solid 4-1-seier over franske Lyon i den første semifinalen i europaligaen onsdag.

Dermed har Peter Bosz’ unge Ajax-lag et meget godt utgangspunkt foran returkampen neste uke.

Ajax-treneren kalte kampen for “bisarr” og sa at den kunne ha endt 7-3 eller 8-4. Bortsett fra de første 20 minuttene var han fornøyd med at Ajax’ varemerke med angrepsfotball hadde betalt seg.

– Vi vil vinne, og vi vil gjøre det på en attraktiv måte. Angrep er det beste forsvar, sa Bosz.

Lyon kom klart best i gang i den nederlandske hovedstaden. Etter ti minutter var Maxwel Cornet ikke langt unna å sende laget sitt i ledelsen. Avslutningen hans gikk via en Ajax-forsvarer og til corner.

Effektivt

Det franske laget hadde flere dødballer laget ikke klarte å utnytte. Det var derimot Ajax som viste nødvendig effektivitet. På vertenes første mulighet smalt det.

Etter 25 minutter brukte spillerne lang tid på å sette opp et frispark fra spiss vinkel. Marokkanske Hakim Ziyech fikk et perfekt tilslag, og Bertrand Traoré fikk så vidt de lange hårtustene sine borti ballen, som gikk inn ved bakre stolpe. Ballen ville nok gått i mål selv uten Traores inngripen.

Danske Kasper Dolberg utnyttet en dårlig avklaring i Lyon-forsvaret til å doble ledelsen. Et svakt utspill fra Anthony Lopes ble headet tilbake i feltet av Traoré, og Dolberg takket for gjennomspillet ved å sende ballen i mål bak Lopes.

Gode på kontringer

Bare tre-fire minutter etter sidebytte klarte Ajax-angriperne å lure Lyons offsidefelle. Amin Younes fikk dessuten også lurt ballen så vidt over mållinjen.

Kort etter klarte Lyons Nabil Fekir å lure de to Ajax-stopperne, men målvakten André Onana var nede og reddet det gode skuddet.

Dolberg og Ajax-angriperne var hele tiden hete og flinke til å gå på kontringer. Dolberg hadde en skikkelig suser som Lopes hadde store problemer med å stoppe.

Etter 66 minutter dukket rutinerte Mathieu Valbuena opp inne i 16-meteren, og omsider måtte Onana kapitulere. En viktig bortescoring for det franske laget. Det kunne blitt flere, men Onana var god og reddet nok et forsøk fra Fekir.

Traoré-dobbel

Traoré var svært vanskelig å stoppe for det franske laget. 4-1 ble det etter at Ziyech kom seg fri på kanten. Det perfekte innlegget banket spilleren fra Burkina Faso i mål.

Kampen ble spilt onsdag fordi torsdag er nasjonal helligdag i Nederland. Torsdag skal Manchester United ut mot spanske Celta. Begge returkampene går torsdag 11. mai.