Svenska Akademien med kraftig advarsel til Bob Dylan

(Dagbladet): Den 13. oktober i fjor annonserte Svenska Akademien at Nobelprisen i litteratur gikk til Bob Dylan, og den verdensberømte superstjerna ble dermed den første musikkartisten som har blitt tildelt den prestisjetunge prisen noensinne.

- Det var et sjokk og helt fantastisk, sa Dagbladets hovedanmelder i litteratur, Fredrik Wandrup, den gang.

I helga skal artisten holde to store konserter på Stockholm Waterfront i Sverige, men mye tyder på at Dylan ikke har lagt inn noen Nobel-tale som en av planene under det kommende Sverigebesøket.

Fast sekretær i Svenska Akademien, Sara Danius, skriver i en pressemelding at Dylan er fullt klar over at det må holdes en Nobel-tale innen 10. juni i år for at artisten skal få en utbetaling av premiepengene.

Pengesummen ligger på hele åtte millioner kroner.

- Konsertplanene var fastsatt lenge før Nobelprisen 2016 hadde blitt utnevnt, skriver Danius, som også meddeler at Svenska Akademien ikke har hatt noen kontakt med Bob Dylan i løpet av de siste månedene.

«Skulle liksom Svenska Akademien begynne å tolke begrepet Nobel-tale litt bredere, og godkjenne en lengre snakkepause mellom en av låtene som en tale? Nei, det er ikke aktuelt. Men hva Dylan etter hvert bestemmer seg for å gjøre, får være hans sak», står det videre i pressemeldingen.

Fraværende

I går ble det også kjent at Dylan hverken har fått diplomet eller medaljen for den gjeve prisen han har vunnet, ettersom han ikke var til stede under nobelfesten i desember – selv om Nobelprisvinneren den gang sa til The Telegraph at han «absolutt» vil være til stede på nobelseremonien – «hvis det overhodet lar seg gjøre».

Artisten har med andre ord vært fraværende i forbindelse med den gjeve prisen. Svenska Akademien fikk ikke engang kontakt med ham da de skulle overrekke den store æren.

- Vel, jeg er her

Da han fikk spørsmål fra The Telegraph om hvorfor han ikke hadde svart på henvendelser, fikk de også et kort svar.

- Vel, jeg er her, svarte han, uten å utdype noe ytterligere.

På spørsmål om hvordan han tror det blir å følge i fotsporene til litterære storheter som Ernest Hemingway og Harold Pinter, svarer musikklegenden at «han ikke aner hva han skal forvente».

«Om det er verdt åtte millioner kroner for å slippe å holde en Nobel-tale kommer tydeligvis an på om man heter Bob Dylan eller ikke», står det skrevet helt i starten av pressemeldingen til Svenska Akademien.

Utmerkelse

Prisen i litteratur skal ifølge Nobels testamente gå til «den som innenfor litteraturen har produsert det mest utmerkede i idealistisk retning».

Utmerkelsen er blitt delt ut av det svenske litterære selskapet Svenska Akademien hvert år siden 1901.

Vinnerne de siste åra er Svetlana Aleksijevitsj, Mo Yan, Tomas Tranströmer, Mario Vargas Llosa, Herta Müller, J.M.G. Le Clézio, Alice Munro og Patrick Modiano. Tre norske forfattere har også fått prisen, nemlig Bjørnstjerne Bjørnson (1903), Knut Hamsun (1920) og Sigrid Undset (1928).

Tuesday, March 28th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments