Strafferabatt for krenkelse

Det er sjokkerende at vi fortsatt har et rettsapparat som unnskylder vold mot kvinner. I en hårreisende dom i Stavanger tingrett sist uke får en mann strafferabatt etter å ha grisebanket kona si. Mannen hadde grunn til å føle «berettiget harme», i følge retten, siden han hadde oppdaget at kona var utro. Retten mener med andre ord at vold er en naturlig reaksjon på en følelse av å være krenket, og at rundjuling er en akseptert metode for å holde kvinner på plass i et forhold. Det høres unektelig ut som et religiøst regime fremfor en norsk rett i 2017, og vi kan bare forestille oss rabalderet om tiltalte hadde vært en muslimsk innvandrer. Men er det et så uvanlig syn på vold og overgrep i nære relasjoner i norsk rett?

Dommen er ikke et unntak. Norske domstolers paternalistiske tilnærming viser seg med ujevne mellomrom når det gjelder behandlingen av overgrep mot både kvinner og barn. Den er forbløffende ofte moralistisk, som i dette tilfellet; bank er formildende fordi hun fortjente det. Dette er blitt påvist gjennom forskning og mediedekning i lang tid. Domstolens svar er at folk ikke forstår seg på jus, en meningsløs reaksjon i og med at norsk rett bygges på den allmenne rettsfølelse og deltakelse av lekfolk. Dessuten er det nettopp jurister som leder an i kritikken. Jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen sier til Dagsavisen at dommen i Stavanger tingrett er «fullstendig uakseptabel», og at den bidrar til å legitimere partnervold.

Den ene regjeringen etter den andre har lagt fram handlingsplaner mot partnervold og vold i nære relasjoner. Dommen i Stavanger viser hvor avmektige politikerne er og hvor lite de har oppnådd. Men det virker som domstolen heller ikke skjønner at de er kjernen i dette arbeidet. Hvis ikke norske domstoler straffer partnervold, overgrep og voldtekter, hvis ikke en gang de kan gi erstatning, har ikke ofrene håp om rettsvern. Det er dette folk går i tog for i morgen på den internasjonale kvinnedagen 8. mars, i solidaritet med kvinner som ikke har en slik beskyttelse; hvor kvinner er mannens eiendom, og straffen for utroskap er strengere enn å bli rundjult.

Først må Norge feie for egen dør og sikre at norske kvinner kan være så utro de ønsker uten at sjalu menn har rett til å banke dem helseløs. Menns følelse av krenkelse skal ikke gi strafferabatt i en norsk domstol i 2017. Da får man heller bevilge penger til integrering i det norske samfunnet også for voldelige nordmenn.

Monday, March 6th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments