Starter pandemi-samarbeid med Bill Gates

DAVOS (Dagbladet): Sammen med verdens rikeste mann, Microsoft-grunnleggeren Bill Gates, lanserer Norges statsminister Erna Solberg et helt nytt program for å sikre verden tilgang til raskere vaksiner når det bryter ut nye epidemier eller pandemier.

- Vi anerkjenner at når det gjelder Ebola, hvis vi hadde fått på plass en vaksine raskere, så kunne mange liv vært spart. Og i framtida kan vi komme til å oppleve epidemier og pandemier som er mye være enn det vi så med Ebola, sier Bill Gates i et møte med norske journalister.

Massedød

I 2014 og 2015 døde 11 millioner mennesker av Ebola. Utbruddet ble i stor grad isolert til Vest-Afrika. Det er bred enighet om at verden reagerte for treigt.

- Hadde vi vært seks måneder tidligere ute kunne millioner av liv vært spart, sier seniorrådgiver Bjørg Dystvold ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Det er på hennes institusjon i Oslo arbeidet med å legge til rette for rask utvikling av vaksiner skal lokaliseres.

- Vi må utfordre industrien og spørre dem om det er mulig å lage en vaksine raskere enn på ett år. Det er ikke noe marked for Ebola-vaksiner. Derfor er det opp til filantroper og regjeringer å skaffe penger til slikt, sier Gates.

En milliard

Norge legger én milliard kroner på bordet over fire år. Omtrent det samme gjør Tyskland, det britiske Welcome-fondet og Gates-fondet.

- Disse pengene vil gjøre en stor forskjell i å redusere konsekvensene av en framtidig epedemi. Dette vil hjelpe verdens fattige, sier Gates og skryter av samarbeidet fondet hans har med det norske regjeringen på en rekke prosjekter.

- Nesten alt vi har gjort på global helse har vi gjort i fellesskap med dere. Norge er på alle måter et av verdens mest generøse land.

Frykten er at den neste epidemien som utvikler seg til en pandemi er mye mer smittsom og sprer seg raskere enn Ebola gjorde.

- Epidemier tar liv og ødelegger samfunn på en måte som bare kan sammenlignes med krig og naturkatastrofer. Et utbrudd kan raskt spres over hele verden. Global innsatser derfor helt nødvendig for å sikre best mulig beredskap, sier Erna Solberg.

Sprer seg globalt

Folkehelseinstituttets gruppe skal organisere utvikling av vaksiner mot tre allerede kjente sykdommer som alle har det i seg at de kan utvikle seg og bli epidemier. På den måten har de noe å jobbe videre på når utbruddet er et faktum.

- I en verden der folk bor trett og man reiser mer utvikles det nye sykdommer og nye utbrudd. De oppstår typisk i fattige land, men smitte stoppes ikke i passkontrollen. Derfor er dette et internasjonalt ansvar, sier Dystvold ved FHI.

Wednesday, January 18th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments