Spår priskutt for nye boliger

(Finansavisen): «Et godt boligmarked vil fortsatt være den sterkeste vekstdriveren innen bygg og anlegg,» skriver Veidekke i sin førstekvartalsrapport.

Ikke bare er Veidekke tungt eksponert i bygging av boliger for andre, selskapet har også en betydelig boligutvikling i egenregi. Ved utgangen av første kvartal hadde Veidekke 2.393 boliger under bygging, hvorav 1.677 i Sverige, 601 i Norge og 115 i Danmark.

Fornuftig utflating

Etter den ekstreme boligprisveksten i fjor, er veksttakten på vei ned, både i Sverige og Norge. Også Veidekke venter at prisveksten vil flate ut i månedene som kommer.

– En utflating nå synes vi er fornuftig, siden en veldig sterk oppgang ikke er bærekraftig over tid, sier konsernsjef Arne Giske i Veidekke til Finansavisen.

Spørsmålet blir hva en utflating i prisene vil medføre for igangsettelsene.

– Hvis salget tar lengre tid, vil også frekvensen for igangsettelser bli redusert. Det vil selvfølgelig få betydning for oss på sikt, men dette går opp og ned hele tiden. Dette har vi i våre forutsetninger når vi kjøper tomter, sier Giske til Finansavisen.

God buffer

Analytiker Magnus A. Berg i Arctic Securities mener imidlertid at utbyggerne har flere kort på hånden, og at de vil bli tatt i bruk for å opprettholde byggeaktiviteten.

– Vi venter ikke en kraftig forverring i boligmarkedet, men med dagens igangsettingstakt anser vi det som sannsynlig at boligutviklerne etterhvert må stimulere etterspørselen med pris. Det gjelder også konkurrentene. Tomtebanken er flere år gammel, og kjøpt med en forutsetning om at boligprisene er lavere enn de er i dag, sier Berg til Finansavisen.

– Så utbyggerne har gode muligheter til å sette ned prisene?

– Ja, det tror jeg. Det er også mange prosjekter som er igangsatt av aktører uten like høy salgsgrad som Veidekke, og også mange leiligheter som er kjøpt av folk som ikke planlegger å bo der selv.

Flere økonominyheter

Riggmeglerhus: Sånn kan oppturen se ut
- Dette er markedsjokeren
Hedgefond-stjerne frykter omfanget av neste nedtur

Sunday, May 14th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments