Spar oss for feministiske krokodilletårer

Erna Solberg, Trine Skei Grande og flere kvinner i NHO-ledelsen har kastet seg inn i et slags pseudo-feministisk forsvar for velferdsprofitt. Det er visstnok idealistiske kvinnelige gründere det går utover når SV sier nei til profitt på barnevernstjenester, asylmottak, barnehage- og sykehjemsdrift.


Carl Morten Amundsen
Vis mer

SV er ikke slem mot kvinner, ikke slem mot gründere og ikke slem mot kvinnelige gründere. Vi ønsker å sette noen prinsipielle grenser for hva slags virksomhet som ikke egner seg for privat virksomhet.

Immanuel Kant formulerte på mange måter den vestlige etikken, og han slår fast at mennesker skal behandles som formål i seg selv og aldri bare som middel. Ja, jeg kjenner til dette «bare» som ofte er konservatives fikenblad for å trylle bort hele etikken. Å behandle andre som middel kan vi akseptere i mange sammenhenger, også sosialister kan det. Men ikke stilt overfor mennesker i nød – ikke stilt overfor de hjelpeløse – da legger vi vekt på første del av utsagnet. Mennesker som formål i seg selv.

Vi i SV mener rett og slett det er galt å tjene penger på hjelpeløse mennesker. For formålet med omsorg må være omsorgen selv. Målet kan ikke være bunnlinje, eller hensynet til NHOs medlemsbedrifter, uansett hvor fristende det måtte være å få fingre og hender ned i offentlige honningkrukker.

Ja, dette er et verdispørsmål, og vi i SV er fullstendig klar over det. Men Erna og hennes allierte prøver å late som det er en slags feminisme å berike seg på offentlige pengestrømmer. Det er en nærmest psykedelisk unnamanøver. Den er frekkere enn den vanlige nytalen om innovasjon og effektivitet i offentlig sektor, om omstillingsevne i økonomi og styringsverk, om robusthet eller bærekraft.

Men også det snakket er unnskyldninger for at noen enkeltmennesker og kapitalsterke selskaper skal få kloa i offentlige midler. Dette handler om det samfunnet dere sier dere er for. Det samfunnet der det er små økonomiske forskjeller mellom oss. Det skaper man ikke ved at private selskaper skal overta fellesskapets verdier. Og vær grei, spar oss for de feministiske krokodilletårene!

Tuesday, August 1st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments