Slik skjuler de kongelige seg med hemmelige dekknavn

(Dagbladet): I en årrekke har forfattere, kjendiser og politikere ikledd seg pseudonymer for å være anonyme, eller for å beskytte privatlivet sitt.

Årsakene til at man ikke ønsker å bli identifisert, kan være mange, men det er langt fra bare de ovennevnte gruppene som opererer under falske navn.

Medlemmer av kongehuset, både her hjemme, såvel som i resten av Skandinavia, har i lang tid tatt i bruk skjulte identiteter.

For hvem er egentlig «Mr. G», «Ingahild Grathmer», «Johnny fra Stovner», «Eva og Tom Manstad», eller «Anna Svensson»?

- Ønsket ikke stå fram


SUKSESSFULL KUNSTNER: Dronning Margrethe avbildet i forbindelse med en av sine egne utstillinger. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Noen av svarene får man blant annet i Expedias interaktive familietre over de kongelige i Skandinavia. Der kommer det fram at danske dronning Margrethe II har jobbet som suksessrik maler under pseudonymet «Ingahild Grathmer».

Dronningen har også brukt «M» som dekknavn, blant annet i arbeid med en rekke bøker.

- I dag er Hennes Majestet en etablert kunstner, og benytter seg ikke av pseudonymer slik hun gjorde i begynnelsen av sin karriere, den gang hun ikke ønsket å stå fram under eget navn, skrev den danske kongehuseksperten Jon Bloch Skipper i 2011.


SPØKEFUGL: Kronprins Haakon kalte seg Johnny fra Stovner under en bytur i Kragerø. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Vis mer

- Informasjonen lekkes

Per Egil Hegge, som i 2006 ga ut en autorisert biografi om kong Haralds liv, trekker på sin side fram et eksempel fra vårt eget kongehus. På begynnelsen av 90-tallet var kronprins Haakon ute på byen i Kragerø, hvor han ble gjenkjent av en jente i en kiosk.

- Han skal da raskt ha utgitt seg for å være «Johnny fra Stovner», sier Hegge lattermildt til Dagbladet.

Han forklarer videre at kongelige ofte bruker dekknavn når de er ute på private reiser.

- Bestiller man eksempelvis billett på et vanlig fly, så finnes det alltid en sjanse for at den informasjonen lekkes et eller annet sted. Tidvis er det behov for diskresjon, og jeg mener man i slike tilfeller har rett på privatliv, selv om man er kongelig.

Besøkte India

Ingar Sletten Kolloen er forfatteren bak den autoriserte biografien «Dronningen», som omhandler dronning Sonja. Når Dagbladet kontakter ham, viser Kolloen til boka, hvor han blant annet skriver om kronprins Harald og kronprinsesse Sonjas bryllupsreise til Hawaii i 1968, hvor de dro som «Eva og Tom Manstad».


DEKKNAVN: Kronprins Harald og kronprinsesse Sonja dro på bryllupsreise til Hawaii i 1968, hvor de dro som «Eva og Tom Manstad». Her fra bryllupsdagen 29. august 1968. Foto: Vidar Knai / SCANPIX
Vis mer

Kronprinsesse Mette-Marit brukte på sin side pikenavnet Høiby da hun besøkte India privat i 2012.

Det har også hendt at prinsesse Märtha Louise har sjekket inn på hoteller som Märtha Glücksburg. Etternavnet bruker hun fordi kongefamilien tilhører den gamle fyrsteslekten Glücksburg, ifølge Se og Hør.


MUMBAI:
Kronprinsesse Mette-Marit ble mottatt på tradisjonelt, lokalt vis da hun sammen med kronprinsen ankom The Taj Mahal Palace and Tower hotel i Mumbai. Her avbildet i 2006.
Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Når det kommer til den svenske kongefamilien har også prinsesse Madeleine (34) ikledd seg pseudonymer. Det er viden kjent at en av hennes største fritidsinteresser er hestesport, og prinsessen har tidligere konkurrert i sprangridning under dekknavnet «Anna Svensson».

Kong Gustav V brukte på sin side «Mr. G», da han konkurrerte innen tennis. For sporten ble han internasjonalt kjent, og han ble i 1980 opptatt som eneste monark så langt i International Tennis Hall of Fame.

- Besøke hemmelige forlovede

I likhet med Per Egil Hegge forklarer TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland at kongelige gjerne bruker dekknavn i forbindelse med private reiser.

- Det siste ser vi nok mest i forbindelse med bestilling av billetter til bryllupsreiser og andre utenlandsturer. Også i vårt kongehus.


DREV MED SPRANGRIDNING: Prinsesse Madeleine av Sverige med hesten Pontiac.
Foto: Roland Thunholm
Vis mer

- Vi vet jo at daværende kronprins Olav bestilte sovevogn på toget under navnet «Olav Håkonsson», da han i 1929 skulle til Stockholm for å besøke sin hemmelige forlovede – kusinen prinsesse Märtha. Harald og Sonja reiste under falsk navn i 1968 – og Haakon og Mette-Marit i 2001. Det har nok hendt at de har benyttet etternavnene Haraldsen og Høiby ved bestilling av flybilletter og hotell – og det er jo faktisk de kongelige damenes opprinnelige etternavn, sier han.

Wednesday, May 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments