Slik ser de for seg skyskraperen som kan revolusjonere verden

(Dagbladet): Et av vår tids store spørsmål er hvordan vi skal få plass til alle verdens mennesker som vil bo i storbyer i tiåra som kommer.

Med eksplosiv befolkningsvekst, og stadig mer urbanisering, er dette et spørsmål arkitekter og ingeniører verden over tygger på.

Det finnes grenser for hvor høyt vi kan bygge – så hvorfor ikke finne en litt annen løsning på skyskraperne.

1200 meter lang

Det begynte i hvert fall den greskfødte arkitekten Ioannis Oiaonomou i selskapet Oiio, basert i Athen og New York, å tenke på.

Nå håper selskapet på å lage den lengste bygningen i verden ved å bøye en skyskraper i toppen. Konseptet har fått det passende navnet «The big bend». En 1200 meter «lang» bygningen ruvende høyt på Manhattan.

- Dette er ordentlig kult, sier arkitekt og Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen til Dagbladet.


HØYT: Selv om bygningen går i en kurve på toppen, ruver den over de aller fleste. Illustrasjon: Oiio
Vis mer

- Er det mulig å oppføre et slikt bygg?

- Klart det er mulig! Du skal måtte overbevise en del folk, men vi lander skip på månen og snart på Mars, så det går snart an. Dette er ikke noen umulighet, sier han.

Heisrevolusjon

Begrensingen, mener han, ligger i våre egne forestillinger om hva som er mulig i arkitekturen.

Og for mannen bak big bend-prosjektet, kom også hele ideen på en litt pussig måte. Arkitekten ble nemlig inspirert da han oppdaget et selskap som lager en heis som ikke bare går vertikalt, men også horisontalt. En annen visjon for heisen er at den også skal kunne bevege seg i kurver, og gå rundt kontinuerlig.

New York og Manhattan er også et spesielt tilfellet. Øya er svært tett befolket, og de seinere åra er det blitt oppført en rekke ekstremt høye og smale skyskrapere. Prisene på leilighets- og kontorplasser i disse strukturene er også skyhøye.

I millionbyen er det nemlig spesielle reguleringstillatelser som gjør at du kan kjøpe såkalte «air rights» – i praksis betyr det at du kan kjøpe rettigheter i lufta uavhengig av om du eier grunnen. Det har ført til oppføringen av de smale skyskraperne.


UTNYTTELSE: Bygningen tar mindre plass på bakken, mens den likevel gir et stort areal i høyden. Illustrasjon: Oiio
Vis mer

Milliardærområde

- Det er veldig fascinerende å se på. Vi liker jo å se på tetthet og fortetning som en fornuftig byutvikling. Det kommer til å skje mye på denne fronten framover, og det er ikke siste gang vi kommer til å se alternative løsninger til skyhøye skyskrapere. Du reduserer fotavtrykket ganske mye når du bygger i høyden, sier Trædal Thorsen.

Snøhetta har selv kontorer i New York, og har blant annet stått bak museet ved World Trade Center. The big bend er foreløpig tegnet opp på den såkalte «milliardærraden» på Manhattan, like sør for Central Park. Selv om prosjektet foreløpig bare er på tegnebrettet, har firmaet allerede lagt fram planene for interessenter og søker nå etter midler.


LANGT NED: En heis som går både opp, ned, fram, tilbake og i kurver vil være nødvendig. Illustrasjon: Oiio
Vis mer
Saturday, March 25th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments