Skiforbundet er fornøyd, mens Johaug-leiren reagerer. Slik kan henleggelsen hjelpe Johaug

(Dagbladet): Påtalenemnda i Antidoping Norge besluttet i dag å henlegge saken mot tidligere landslagslege i langrenn, Fredrik S. Bendiksen, etter tabben som bidro til Therese Johaugs positive dopingprøve.

Det gleder Norges Skiforbund.

- Vi er glade på Fredriks vegne at saken er henlagt. Antidoping Norge har forholdt seg til forklaringene og fakta som er kommet fram i saken, skriver Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, i en SMS til Dagbladet.

Langrennssjef Vidar Løfshus viser til Graffs svar, mens Johaugs manager Jørn Ernst henviser til advokat Christian B. Hjort. Han reagerer på regelverket.

- Det er tankevekkende, sier Hjort til Dagbladet.

Motsetningen i regelverket

Det er graden av skyld som er essensen i både Bendiksen og Johaugs saker. Antidoping Norge forklarer henleggelsen av førstnevnte slik:


SLIPPER STRAFF: Saken mot tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen (i midten) henlegges. Det gleder Norges Skiforbund, her representert ved Espen Graff (t.v.) og Torbjørn Skogstd (t.h.) Foto: Thomas Rasmus Skaug
Vis mer

- Årsaken til henleggelsen er at han etter påtalenemndens vurdering ikke har utvist forsett, og at skyldkravet derfor ikke er oppfylt, sier prosessfullmektig Niels R. Kiær.

- Bendiksen har gjort en feil, men dopingbestemmelsene og World Anti-Doping Code rammer ikke uaktsom overtredelse av reglene når det gjelder støttepersonell. Dette er presisert av WADA overfor Antidoping Norge, forklarer Kiær.

Dette kontrasterer premisset i Johaug-saken. Langrennsesset var uten forsett ifølge dømmende instans, men ble likevel utvist en ubetydelig grav av skyld, all den tid domsutvalget i Norges Idrettsforbund mener Johaug opptrådde uaktsomt og burde ha sjekket leppekremen nøyere.

Johaug-leiren reagerer

Hjort reagerer på at Bendiksen frikjennes fordi han ifølge Antidoping Norge handlet uten forsett, mens Johaug likevel straffes hardt, selv om hun også handlet uten forsett, ifølge domsutvalget i Norges Idrettsforbund.

Johaugs dom på 13 måneder har i ettertid blitt anket av det internasjonale skiforbundet (FIS).

- Det illustrerer hvor skjevt regelverket er. Det kreves at handlingen utvises med forsett for støttepersonell, mens Therese blir straffet selv uten forsett, men med en ubetydelig grad av skyld som får fatale konsekvenser, sier Hjort til Dagbladet.

- Er det urettferdig?

- Det er tankevekkende at Bendiksen slipper straff, mens det for Therese får så fatale konsekvenser når ingen av dem har utvist forsett, mener Hjort.

Slik skal henleggelsen utnyttes

Skiforbundet vil ikke gå inn på denne tematikken.

- Vi ønsker ikke å gå inn i vurderingene som er gjort i forbindelse med dette, sier Graff.

I høringen i CAS varsler Johaug-leiren at de vil bruke denne informasjonen som et ledd i argumentasjonen som de håper vil styrke skiessets sak.

- Ja, dette er noe som vil inngå i vår argumentasjon, bekrefter Hjort.

Det er ennå ikke klart når Johaug-saken skal opp i CAS. Men det virker å være klart at henleggelsen av saken mot Bendiksen blir et av argumentene til advokat Hjort.

Wednesday, March 29th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments