Sju tips til vellykket gjærbakst

Lite slår duften av nystekt gjærbakst i huset. Luftige og gylne boller er manges favoritt. Synes du det kan være vrient å lykkes med gjærbaksten? Her er tipsene som gjør bakingen lettere og bollene enda bedre.

1. Forbered bakingen

Les gjennom hele oppskriften før du går i gang. Sjekk at du har alt du trenger til bakingen før du begynner. Pass på at vinduer og dører er lukket. Bakverk som skal heve, har ikke godt av å stå i trekk. Alle råvarer bør være romtempererte. Vær nøye med veiing og oppmåling av ingrediensene.

2. Hold igjen litt av væsken

Det er bedre å justere deigkonsistensen ved hjelp av væske i stedet for å måtte spe på med ekstra mel. Dersom du tilsetter mye mel etter at deigen er i gang med å eltes, vil den stjele mye av fuktigheten fra deigen. Da vil glutenkvaliteten svekkes fordi enzym- og glutenprosessen ikke er igangsatt i melet som tilsettes. En løsere og våtere deig gir lettere og luftigere bakst. Mel som har stått en stund kan suge mer mel enn ferskt mel.

3. Elt deigen godt

Da får glutenet i kornet komme i gang, og slik skape en deig som henger godt sammen. Dette er viktig med all bakst, men spesielt for søt. Sukker og fett gjør deigen tung, noe som gjør at den krever ekstra sterkt glutennettverk for å løfte opp alt. Ti minutters god elting for hånd eller i maskin er tilstrekkelig. Du kan sjekke om deigen er ferdig eltet ved å ta en liten bit av deigen og dra den ut som en “tyggegummi”. Hvis du klarer å dra til du nesten kan se gjennom deigen uten å lage hull, er deigen ferdig eltet. Bruker du kjøkkenmaskin, bør du passe på at deigen ikke blir for varm. Bruk gjerne kald væske og elt på lav hastighet. Temperaturen i deigen skal være rundt 28 grader.

4. Tilsett smøret på slutten av eltetiden

Grunnen til at det er lurt å vente til slutten av eltingen med å tilsette smøret, er at fett hindrer glutenet i å danne et skikkelig nettverk. La derfor glutenet komme godt i gang før du har i smøret.

5. La deigen få heve lenge nok

Vær tålmodig! La deigen få heve skikkelig for å få luftig bakst. Gjærbakst skal forheve til dobbel størrelse. Deretter bakes emnene ut, for så å etterheve i 30 minutter til bollene har est opp til dobbel størrelse igjen, gjerne på en fuktig plass (over kjøkkenvasken med varmt vann). Heving er med på å gi luftig bakeresultat, i tillegg til at smaken får utvikle seg. Pass på at bollene ikke får etterheve for lenge. Da blir de kompakte og tørre.

6. Pass på steketemperaturen

Boller stekes på høy temperatur, ca. 220 grader i 8-12 minutter. Pass litt på under stekingen. Sukkeret i deigen gjør at skorpen karamelliseres fortere og blir lettere brent. Hvis skorpen blir fort brun, kan du enten skru ned temperaturen eller legge bakepapir over bollene for å skjerme dem.

7. Avkjøl på rist

La bollene stå et par minutter på stekeplatene når de kommer ut av ovnen for å sette seg litt, og flytt dem deretter over på rist. Når bollene er kalde kan de pakkes i poser og eventuelt fryses.

Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn

Thursday, February 23rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments