Sjokkmelding for russen: Alkonekt over hele landet i årets russetid

(Dagbladet): En knapp måned før årets russetid sparkes i gang, kommer en sjokkmelding for norske russ.

Fra og med i år skjerpes nemlig skjenkepraksisen i norske politidistrikter slik at det ikke lenger blir lov for russen å nyte medbrakt alkohol på offentlige arrangementer i russetida.

Det går fram i et brev sendt til norske politidistrikter.

Innskjerpingen vil særlig ramme de mange tusen ungdommene som samles til landstreff på for eksempel Tryvann, Halden, eller Lillehammer.

- Dette betyr at vi må løse årets russetreff på en annen måte enn vi har gjort tidligere. Innskjerpingen vil medføre at russen nå skal fratas all medbrakt alkohol. Arrangørene må ha et annet regime enn før, og sørge for at både folk og kjøretøy ransakes ved innpassering, forklarer politiførstebetjent Tord Linnerud, som er nestkommanderende på ordensseksjonen i Lillehammer-politiet.

Bakgrunn: Russ over hele landet risikerer alkonekt

- Spent på utviklinga

Han er kritisk til instruksjonen fra politidirektoratet, og påpeker at det har vært svært få problemer med landstreffet i akkurat Lillehammer.

- Vi er spente på hvordan utviklinga blir framover. Det er en del tusen som har meldt seg på allerede, men arrangøren har vært redd for at de ikke kommer likevel når reglene skjerpes inn. Som politi er vi redd for at russen i stedet kommer til å flyte rundt overalt, slik de gjorde for tyve år siden, sier Linnerud.

Han påpeker at det ikke bare vil ramme landstreffene, men også andre arrangement i russetida som skjer på offentlig sted, deriblant den såkalte russedåpen som russekullene pleier å holde natt til 1.mai.

Eventbyrået ROK, som blant annet står bak treffet på Tryvann i Oslo, er også oppgitt over innskjerpingen.

- Hvis det ikke blir lov for russen å ta med medbrakt, frykter vi at ungdommene ikke kommer. Da reker de rundt gatelangs og inntar parkeringsplasser og alle andre steder i stedet for å være på Tryvann og Lillehammer hvor det er ordnede forhold, sier styreleder Ole Johan Prytz i byrået.

Tydeliggjøring av reglene

Det som omtales som en innskjerping, er egentlig bare en tydeliggjøring av regelverket rundt drikking på offentlig plass.

Det er som kjent ikke egentlig lov, med mindre det er gitt skjenkebevilling fra den aktuelle kommunen, eller at drikkingen foregår i lukkede lag.

Enkelte polidistrikter har likevel latt det passere at russ har inntatt medbrakt øl og vin.

Det har ikke gått like glatt overalt.

Ifølge Halden kommune måtte hele 300 personer behandles for alkoholrelaterte skader i forbindelse med fjorårets landstreff på Fredriksten festning, og 80 av disse blir beskrevet som overstadige.

Derfor ble medbrakt alkohol forbudt på årets utgave av treffet – og Halden kommune ba i den forbindelse om en redegjørelse om alkohollovens bestemmelser fra Helsedirektoratet.

Direktoratets svar var klokkeklart:

«Det følger av bestemmelsens første ledd nummer fire at det er forbudt å drikke eller servere alkohol uten bevilling selv om dette skjer uten vederlag på ‘sted der offentlige møter, fester, utstillinger eller andre tilstelninger finner sted.’», skrev Helsedirektoratet i sin tolkning av alkoholoven, som Dagbladet omtalte i februar.

Klar tale

Helsedirektoratet påpekte da også at «et russearrangement arrangert av en arrangør ikke kan betegnes som et sluttet lag i alkohollovens forstand, selv om det aktuelle området er avsperret.»

I et brev sendt til polidistriktene i starten av mars, er Politidirektoratet tydelig:

«Politiet må forholde seg til Helsedirektoratets tolkning av alkoholloven, og vi ber alle politidistriktene rette seg etter den.», skriver direktoratet i brevet.

Ett politidistrikt skal ha påpekt at det allerede er gitt flere tillatelser som strider med beskjeden fra direktoratet.

«Politidirektoratet ber polidistriktene vurdere eventuelle slike tillatelser etter forvaltningslovens § 45 om omgjøring», skriver direktoratet.

Wednesday, April 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments