Siv vil ikke jobbe for omskjæringsforbud

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen tok mandag imot jødiske ledere i Europa på sitt kontor i Finansdepartementet. Møtet kom i stand etter initiativ fra de jødiske lederne, som har reagert sterkt på Frps landsmøtevedtak om å forby omskjæring av guttebarn. På møtet skal Siv Jensen ifølge Jerusalem Post ha markert avstand til landsmøtevedtaket.

- Det vil ikke skje på min vakt, skal Jensen ha sagt, ifølge avisa, som videre siterer partilederen slik:

- Selvsagt, jeg forstår hvorfor jøder i Europa ble bekymret, men jeg vil forsikre om at dette ikke er på regjeringens agenda, ikke på mitt partis agenda og ikke på min personlige agenda. Jeg vil gjøre det klart. På mitt skift vil ikke dette bli fulgt opp. Her i Norge respekterer vi religionsfrihet. Vi er imot antisemittisme, vi tolererer det ikke og vi vil bekjempe det.

- Stoler på henne

På møtet deltok lederen for European Jewish Assosciation, Menachem Margolin og den nederlandske sjefsrabbineren Binyomen Jacobs. Jacobs sier til avisa at han er glad for utfallet av møtet.

- Statsråden var tydelig og for min del så stoler jeg henne og hennes forpliktelse. Det virker som om saken har vært en storm i et vannglass, blåst opp av media. Fra samtalen med Jensen er det åpenbart at hun forstår oss og behovet for at jøder i Europa har et utmerket forhold til lokalsamfunnene, sier han.

Margolin sier til avisa at det var avgjørende å sikre en slik forpliktelse, slik at ikke andre partier i Europa som ikke har et like positivt forhold til jødedommen blir oppmuntret til å gå imot omskjæring. Han kaller Norge for en trygg havn for jøder, og sier at de jødiske lederne ga klar beskjed til ministeren om at det er viktig at det forblir slik.

- Ikke prioritert

Siv Jensen bekrefter overfor Dagbladet at verken hun eller Frp i regjering kommer til å kjempe for å innføre omskjæringsforbudet, men ordlegger seg mer forsiktig.

- Jeg møtte European Jewish Assosciation mandag, uten journalister til stede. I møtet bekreftet jeg at Frp har tatt et standpunkt mot rituell omskjæring. Det handler om å beskytte barn. Jeg gjorde det samtidig klart at Frp er en sterk forsvarer av Israel og blant Frps mange kampsaker er forbud mot rituell omskjæring av gutter ikke blant mine eller partiets prioriterte saker. På min vakt vil jeg kjempe for partiets prioriterte saker slik som bedre eldreomsorg og økte investeringer i samferdsel, skriver Siv Jensen i en sms til Dagbladet, via sin statssekretær Petter Kvinge Tvedt.

- Beklagelig

Omskjæringsforbudet var blant de mest omstridte sakene på Frps landsmøte i mai. Siv Jensen er personlig imot forbudet. Da landsmøtet gikk inn for forbudet, var det imot hele partiledelsens vilje. Advarselene var tydelige både fra Israels ambassade og Det mosaiske trossamfunn. Siv Jensen har fortalt at hun stemte for forbudet ved en feil, uten at det påvirket utfallet av saken.

Blant de som stemte for forbudet mot rituell omskjæring, er Tormod Overland i Sør-Trøndelag Frp.

- Jeg har fått beskjed internt om at hun er feilsitert av Jerusalem Post. Uansett synes jeg det er beklagelig at et så tydelig landsmøtevedtak ikke blir fulgt opp. Jeg synes det er en viktig sak for Frp, vi har markert oss tungt i saken. Selvfølgelig blir det kritikk og det er klart at for en del så krasjer dette med omskjæring med vår sympati for Israels sak. Men det er forskjell på å støtte en sånn sak og å støtte det jeg mener er barnemishandling, sier Overland til Dagbladet.

Dagbladet har spurt om Siv Jensen er korrekt sitert av Jerusalem Post. Det blir ikke direkte besvart, men det blir understreket at det ikke var journalister til stede på møtet.

Wednesday, June 28th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments