Siktet 17-åring vil ikke samtykke til fengsling: – Føler PST har gått veldig høyt ut

(Dagbladet): Den 17 år gamle gutten som i går ble terrorsiktet etter å ha blitt pågrepet med en gjenstand på 30 x 30 cm på Grønland i Oslo, nekter straffskyld. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokka 13.30 i dag.

PST har siktet ham for ulovlig befatning med eksplosiver, som går inn under terrorlovgivningen. I dag vil 17-åringen framstilles for fengsling.

- Han vil ikke samtykke til noe fengsling. Det er åpenbart når han ikke erkjenner straffskyld for det han er siktet for, sier hans forsvarer Aase Karine Sigmond til Dagbladet.

- Skulle imponere venner

PST kaller sprengladningen for en «primitiv, improvisert sprengladning med et begrenset skadepotensial».

- Det han selv forklarer gir ikke noe fengslingsgrunnlag. Det skal være høy alvorlighetsgrad før han kan bli fengslet, og PST har tatt ut siktelse på eksplosiver som er ment å ta menneskeliv, sier Sigmond.


PÅGREPET: Gutten ble pågrepet på stedet med eksplosivene i nærheten. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Vis mer

Hun vil ikke si konkret hva den 17 år gamle gutten har forklart i avhør, men benekter for at han hadde intensjoner om å skade noen.

- Han forklarer at han hadde et objekt, slik det beskrives, som har begrenset skadepotensiale. Det var noe han skulle imponere venner med. Det ligger på nivå med å sprenge kinaputter. Det var ikke intensjonen hans å skade noen. Dette er ikke noe terroranslag. Det er noe helt annet, sier hun.

- Hvordan opplever han nå å være siktet i en så alvorlig sak?

- Han er 17 år. Han er et barn. Han skal ikke sitte i fengsel med mindre det er tvingende nødvendig, og reagerer selvsagt sterkt på det, sier Sigmond.

Hun mener straff for gutten kan være alt fra et mindre forelegg.

- Han er under 18 år, og det skal mye til for fengselsstraff, sier hun.

Hun vet ikke når eller om gutten vil bli avhørt videre i dag. Påtalemyndighetene kan be om at 17-åringen varetektsfengsles i fire uker.

De siste avhørene av gutten ble gjennomført søndag.

Avviser at han er radikal islamist

PST-sjef Benedicte Bjørnland og politiadvokat i PST, Signe Aalling, fortalte på en pressekonferanse i går at gutten er en kjenning av politiet, og at de over en periode har drevet forebyggende arbeid overfor ham. De vil ikke si hvor lang tid det er snakk om, eller hvor langt tilbake dette fant sted. 17-åringen kom til Norge sammen med familien sin i 2010. PST beskrev gutten som en «bekymring i forkant».

- Det er uklart hvorvidt 17-åringen hadde planer om å gjennomføre et terrorangrep. Det er sannsynlig at angrepene i Frankrike, Tyskland, Russland, England og Sverige har en smitteeffekt, sa Bjørnland.

17-åringen knyttes også til en mann som har reist fra Norge for å være fremmedkriger for IS. Også bekjente av gutten ha uttrykt bekymring for ham.

- Han avviser beskrivelsen av at han er en radikal islamist. Han tar avstand fra vold og IS. Jeg kjenner ikke igjen det bildet PST beskriver på bakgrunn av de samtalene jeg har hatt med ham, sier Sigmond.

- PST har gått veldig høyt ut

Sigmond sa samtidig at bekymringssamtalene PST har hatt med ham, ikke dreide seg om han selv.

- At han kjenner en person som har vært i PSTs søkelys har han selv forklart. Det var da han var 15 år, for to år siden. Derfra og trekke en konklusjon og at man selv er samme type, blir å dra det litt langt, sier hun.

Hun bekreftet imidlertid at han skal ha vært i samme idrettsmiljø med en som har vært i PSTs søkelys.

- Det har likevel ikke endret min klient på noen måte. Jeg synes det blir litt overdrevet, og jeg føler PST har gått veldig høyt ut her, sier Sigmond.

Monday, April 10th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments