Satellittbilde tyder på at Nord-Koreas viktigste atomanlegg er i drift – Kan produsere én atombombe i året

(Dagbladet): Amerikanske eksperter frykter at Nord-Korea har fått drift i en atomreaktor ved landets beryktede atomanlegg i Yongbyon, som er i stand til produsere plutonium til atomvåpen.

Det er tidligere anslått at anlegget, når det opererer på full kapasitet, er i stand til å generere nok plutonium til å produsere én atombombe – per år.

Reaktoren ved anlegget ble lagt ned i 2007 i tett samarbeid med Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), men i 2013 ble IAEA kastet ut av landet samtidig som myndighetene annonserte at de aktet å åpne opp anlegget igjen.

Det har siden vært aktivitet ved anlegget, men etter over ett år uten tegn på noen produksjon tyder ferske satellittbilder på at nordkoreanerne har aktivert reaktoren igjen.

Det melder tankesmia 38 North, som er tilknyttet USA-Korea-instituttet ved John Hopkins University, etter å ha studert ferske satellittbilder av Yongbyon-anlegget. Satellittbildene skal vise varmt vann som blir sluppet ut av reaktoren, samt bilder som viser påfallende is- og snøsmelting rundt reaktoren og turbinene på anlegget.

- Vannet er en indikasjon på at reaktoren høyst trolig er aktiv, skriver instituttet.

Så lenge de ikke kan måle vanntemperaturen, eller hastigheten på vannet som strømmer ut av turbinen, er det umulig å anslå om reaktoren er i full drift, men «driften kan være betydelig», melder 38 North.


DIKTATOR: Nord-Koreas leder Kim Jung-un følger med på en prøveoppskyting av en rakett. Foto: NTB Scanpix
Vis mer

Uran og plutonium

Rapporten kommer bare noen få dager etter at det samme nettstedet meldte om økt aktivitet ved anlegget, som kunne tyde på at de var i gang med å aktivere atomreaktoren.

Den omtalte reaktoren har forsynt Nord-Korea med plutonium til de første tre atomprøvesprengningene, som ble gjennomført i 2006, 2009 og 2013, ifølge det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap. Nord-Korea gjennomførte sine fjerde og femte atomprøvesprengninger i januar og september i fjor.

Lite er kjent om aktiviteten ved Yongbyon i det lukkede landet. Omverden er i hovedsak nødt til å tyde små bevegelser og endringer på satellittbilder, for å kunne se hvorvidt det er aktivitet ved anlegget – som er Nord-Koreas viktigste.

Et amerikansk institutt anslo i fjor sommer at Nord-Korea har mellom 13 og 21 atomvåpen, mens antallet lå et sted mellom 10 og 16 i 2014.

Truer USA og Sør-Korea med angrep


BRENSELSSTAVER: Dette bildet fra 1996 viser brenselsstaver i Yongbyon-anlegget. Foto: AP/YONHAP
Vis mer

Nord-Koreas leder Kim Jong-un truet nylig med å teste en ballistisk, interkontinental rakett som kan utstyres med atomvåpen.

Landet har også flere ganger truet med at de i framtiden vil kunne angripe USA og Sør-Korea med atomvåpen. Leder Kim Jong-un hevder samtidig at dette vil skje kun hvis landets suverenitet trues.

Atomvåpenprogrammet har vært med på å isolere det nordkoreanske regimet fra verdenssamfunnet, og diktaturet har gjentatte ganger trosset en rekke internasjonale sanksjoner mot atomprogrammet de siste åra.

Nord-Koreas atomenergiinstitutt, som kontrollerer anlegget ved Yongbyon, meldte selv i fjor sommer at det har produsert høyanriket uan som kan brukes både i atomvåpen og til atomkraft «i henhold til planen», ifølge NTB.

Saturday, January 28th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments