Robin og Christer ble utpekt som skyldige i drapet som rystet Norden. De har levd i skjul siden, helt til nå

(Dagbladet): – Jeg har alltid hatt følelsen av at det ikke er jeg som har gjort det. Helt siden jeg var fem år. Jeg har allikevel vært gjennom alle scenarioer, og tenkt «tenk om det var meg, eller tenk om det ikke var meg, men at jeg var der», forteller svenske Robin Dahlén (23) til SVT.

Han og broren Christer (25) ble pekt ut som drapsmenn som barn, men ble aldri dømt på grunn av sin unge alder og overført til barne- og ungdomspsykiatrien .

De har levd i skjul siden, og har aldri fortalt sin versjon av historien tidligere.

Nye opplysninger i saken har kommet fram via det journalistiske gravearbeidet gjort i den svenske dokumentarserien «Saken Kevin», som går på NRK i kveld. Informasjonen har sørget for at saken er gjenopptatt av svensk politi, nesten 20 år senere.

Kevin-saken

16. august 1998 blir, Kevin Hjalmarsson (4), funnet død på en trepalle i sivet langs vannkanten i Dottevik i Arvika, sørvest i Sverige. Gutten hadde da vært savnet i noen få timer, og skal ha blitt funnet av sin egen bestefar.

Det som etter hvert ble kjent som «Kevin-saken» rystet Sverige, og hele Skandinavia i tida etterpå.

Politiet trodde først det dreide seg om en ulykke, men det viste seg at fire år gamle Kevin var drept, kvalt til døde med en pinne. Robin og Christer hadde fortalt sin egen far at de hadde sett Kevin bli drept, og ble deretter forhørt av etterforskerne.

Noen måneder senere konkluderte politiet med at de to brødrene Robin og Christer hadde tilstått, og saken ble avsluttet. Det var ingen tekniske bevis i saken, og guttene hadde ingen advokat.

- Presses i avhør

Det er den svenske gravejournalisten Dan Josefsson og SVT som forteller historien om det de kaller for en av Sveriges mest oppsiktsvekkende rettsavgjørelser. I dokumentarserien eksponerer de hvordan småguttene Robin og Christer var gjennom 11 uker med harde politiavhør.

På grunn av deres lave alder var etterforskningsdokumentene i lang tid hemmelighetsstemplet, men nå er mennene i 20-åra, og SVT skaffet seg tilgang.

Via bevis og filmopptak som aldri før er vist, kommer det fram hvordan politiet presser guttene i timeslange utspørringer med ledende spørsmål. Robin og Christer ble lovet fordeler, som å få prate med mor, om de holdt ut og fortalte hva som hadde skjedd.

Det siste avhøret i slutten av oktober 1998, som ga politiet tilståelsen de lente seg på, ble ikke filmet, viser det seg.

Brødrene ble avhørt 31 ganger, og de var med etterforskerne tilbake til åstedet hele tre ganger, forteller SVT.

Etterforskningen og avhørsmetodene har blitt hardt kritisert, blant annet av den kjente professoren i kriminologi og forfatteren, Leif GW Persson.

Han har vurdert avhørsmetodene og kaller dem for «grov, straffbar psykisk mishandling av barn».

- Sterkt å se avhørene

I SVTs dokumentar har for første gang Robin og Christer valgt å stå fram og la seg intervjue. I miniserien tviler brødrene på at de er skyldige, og sier at de følete seg presset av politiet til å tilstå.

- Det er sterkt å se avhørene av oss, særlig når man ser hvordan de foregår, har Christer fortalt under en pressekonferanse.

Brødrenes advokat har tidligere sagt til NTB at han er overbevist om at en tilståelse egentlig ikke finnes. Brødrene var svært glade da nyheten om at saken gjenopptas ble kjent i mai.

- Det er et viktig første skritt mot å gi disse to brødrene en oppreisning for hva de har gjennomgått, uttalte advokat Thomas Olsson.

Thursday, June 22nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments