Rå egg, bacon og sjokolade


FLESK OG DUPPE: Tykke, sprøstekte skiver med flesk, kålrotstappe, kokte poteter og duppe er livretten til Norges eldste kvinne. FOTO: www.matprat.no
Vis mer

Hva spiser verdens eldste mennesker? Svenske Expressen har laget en oversikt som viser at den gastronomiske veien til et langt liv kan inneholde litt av hvert. Rå egg, portvin og bacon, for eksempel.

Italienske Emma Morano fylte 117 år 29. november 2016, noe som gjør henne til verdens eldste nålevende menneske. Emma har helt siden tenårene spist tre rå egg daglig. Nå har hun trappet ned til to. Hun er dessuten glad i bananer, savoiardikjeks og en skvett cognac.


NORGES ELDSTE: Elisabeth Julie Ekenæs er ekstra glad i husmannskost og krumkaker. FOTO: Jørn H. Moen / Dagbladet 
Vis mer

-Men jeg spiser ikke så mye lenger, for jeg har ikke tenner igjen, sier hun.

Bacon og egg

Amerikanske Susannah Mushatt Jones var verdens eldste menneske inntil hun døde som 116-åring i mai 2016. Hun begynte alltid dagen med en solid frokost. Den besto av fire skiver bacon, egg og maisgrøt.

113 år gamle Yisrael Kristal fra Polen regnes som verdens eldste nålevende mann. Han bor nå i Israel, og har ifølge datteren ikke lenger så stor matlyst. En spesiell ting må han likevel ha hver dag: Sild!

Ifølge Huffington Post finnes det over 65 000 mennesker i Japan som er over 100 år gamle. Aller eldst var Misao Okawa, 117, frem til sin død i 2015. Hennes favorittrett var sushi, spesielt når den var laget med makrell.


LIKTE BACON: Susannah Mushat Jones ble 116 år, og spiste bacon hver dag. FOTO: NTB/Scanpix
Vis mer

-Spis og sov, så vil du leve lenge. Lær deg å slappe av, sa hun til The Guardian i 2014.

En kilo sjokolade

Franske Jeanne Calment (1875-1997) har med sine 122 år og 164 dager den lengste bekreftede livslengden i historien.

Hun røkte nesten hele sitt liv, og unnet seg et glass portvin hver søndag, helt til legen la ned forbud da hun fylte 120 år. I Jeannes nekrolog kunne man lese at hun pleide å spise nesten en kilo sjokolade i uken, smurte huden med olivenolje og syklet til hun var 100 år.

111 år gamle, amerikanske og nålevende Agnes Fenton drakk på sin side tre øl og en Johnny Walker-whisky hver dag i 70 år. Tradisjonen ble avsluttet etter råd fra legen. Hennes favorittmat omfatter blant annet kyllingvinger, grønne bønner og søtpoteter.

Flesk og duppe for Norges eldste

Hva er livretten til Norges eldste nålevende kvinne? Flesk og duppe! Andre juledag fylte Elisabeth Julie Ekenæs, 112 år. Hun ble feiret med kake på St. Halvardshjemmet i Oslo. Tradisjonsrik, norsk mat har stått på menyen gjennom jubilantens lange liv, forteller niesen, Eva Kristiansen Skjelin.

-Flesk og duppe er livretten hennes. I det hele tatt er hun glad i mat med saus og poteter. Kjøttkaker er også en klar favoritt.

112-åringen har også ifølge niesen vært opptatt av å få i seg grønnsaker hver dag. Men Ekenæs har også unnet seg en søt godbit i ny og ne:


ALLER ELDST: Franske Jeanne Calment ble 122 år. Hun drakk portvin hver søndag. FOTO: NTB/Scanpix
Vis mer

-Hun er veldig glad i kaker, og særlig krumkaker. Det hadde hun alltid i huset, forteller Kristiansen Skjelin, som opplyser at matlysten fremdeles er på topp for tanten.

Les mer:

Verdens eldste menneske: – Jeg spiser bacon hver eneste dag!

Skottlands eldste kvinne (109) avslører hemmeligheten til et langt og godt liv: – Hold deg unna menn!

Thursday, January 5th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments