Presenterer satelittbildene som skal vise Syrias skjulte dødskammer. Sier det avsløres av smeltet snø

(Dagbladet): Assad-regiment skal ha drept tusenvis av innsatte i skrekkfengselet som blir omtalt som «slakterhuset». USA hevder nå å ha nye bevis for at 50 fanger drepes hver dag, og at likene brennes i et krematorium. Det skriver blant annet nyhetsbyrået Associated Press.

Det var Midtøsten-sjefen i USAs utenriksdepartement, Stuart Jones, som la fram anklagene mandag.

Han presenterte også satelittbilder som angivelig skal vise hvordan det har blitt oppført et krematorium inne på fengselets område.

- Vi mener at byggingen av krematoriet er et forsøk på å skjule omfanget av massedrapene som blir begått i Saydnaya-fengselet, sier Jones i pressemøtet som er publisert på utenriksdepartementets Facebook-side.

Satelittbilder

Satelittbildene Jones viser til viser endringer i fengselets bygningsmasse fra 2013 til i dag. Et av bildene, som ble tatt i januar 2015, viser at taket på et av byggene på området er uten snø.

Ifølge Jones er det på grunn av smelting, og han mener derfor at det er her likene brennes. Han peker også på at det må et krematrorium til for at fengselet skal være i stand til å «ta unna» så mange lik og skjule bevisene.

Han sa også at regimet til Syrias president Bashar al-Assad har «sunket til et nytt nivå».

13 000 skal ha blitt drept

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International har tidligere rapportert at så mange som 13 000 fanger skal ha blitt henrettet i fengselet.

Rapporten omtaler metodene som målrettede henrettelser uten lov og dom. Ifølge rapporten skal fanger ha blitt dømt i rettssaker som bare varte i noen få minutter. Fangene skal angivelig ha blitt grovt torturert for å presse ut «tilståelser» av dem.

De fleste ofrene som er omtalt i rapporten var sivile, og trolig motstandere av regjeringen til president Bashar al-Assad.

- Grusomhetene som beskrives i denne rapporten avslører en skjult, avskyelig kampanje, godkjent på høyeste nivå i den syriske regjeringen, for å knuse enhver form for meningsmotstand i den syriske befolkningen, sa visedirektør Lynn Maalouf ved Amnestys regionkontor i Beirut i en pressemelding.

Ifølge Amnesty skal de påståtte henrettelsene ha blitt beordret fra aller høyeste hold i Syria. Myndighetene i landet har tidligere nektet for drap og mishandling av fanger i landets fengsler.

Amnesty intervjuet 84 personer, blant dem tidigere insatte, vakter og ansatte i fengselsledelsen, i forbindelse med rapporten.

- Tortur

De som har overlevd tiden i Saydnayas røde bygning, beskrev i rapporten faste rutiner, regler og straffer. Disse skal være designet for å ydmyke, forringe, sulte, og til slutt drepe de som er fanget der inne.

Ved ankomst skal fangene ha blitt oppbevart i små underjordiske rom hvor de ble utsatt for grov tortur og vold.

Etter deres forvaring i disse underjordiske cellene, blir fangene overført til «grupperom». Der blir de beordret til å velge en leder av cellen.

- Lederen ble bedt om å velge fem fanger som hadde brutt regelen om stillhet. Hvis han ikke valgte ut disse, ville han bli torturert selv, kanskje til døde, sa en tidligere fange til Amnesty.

Monday, May 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments