- Politiet blir ikke tatt på alvor. Mange av oss er ordentlig sinte

Denne uka ble det klart at 126 lensmannskontoret blir lagt ned i forbindelse med Regjeringens Nærpolitireform. Generalløytnant (p) Robert Mood er svært kritisk:

- Mange opplever at Regjeringen tar tryggheten fra folk. De kaller det nærpolitireform etter råd fra gode kommunikasjonsrådgivere, men du skal ikke være veldig samfunnsinteressert før de ser at dette handler om økonomisk effektivisering og sentralisering, sier Mood i Dagbladet.

- Vi er veldig glade for å få støtte fra folk som Mood. Vi politifolk blir ikke tatt på alvor av ledelsen. Vi blir hele tida færre og frykter flere hendelser som Maxbo-drapet og eldreranet, der det tar lang tid før politiet kom fram, sier Marie Ekeberg, tillitsvalgt ved Romerike-politiet.

- Ukultur og frykt

Hun får støtte fra polititillitsvalgt ved Nes lensmannskontor, Vidar Aasvangen:

- Stadig flere er bekymret for den tjenesten vi leverer til innbyggerne. Jeg har aldri opplevd så mye negativitet i etaten som nå, og har jobbet i Politiet siden 1999, sier Aasvangen og fortsetter:

- Det er oppstått en ukultur der ledere ikke kan si i fra når ting er galt. Politisjefen sa fredag at alt blir bedre, men i virkeligheten går vi fra å være en galopphest til å bli en ponni, sier Aasvangen.

Han var før var medlem i Frp, men har meldt overgang til Senterpartiet på grunn av sterk misnøye med Frp-ministrene som har styrt – og styrer Justisdepartementet.

- Rovdrift på ansatte

Ekeberg og Aasvangen er helt uenig i Humlegård og Politiledelsens uttalelser om at nærpolitireformen vil styrke norsk politi.

- I politidistrikt Øst har vi nest lavest politidekning i landet. I stedet for å få flere folk, er det nå planlagt tøffere turnus. Selv om ledelsen sier det, er det ikke sånn at politiet nå kommer nærmere folket, forteller Ekeberg.

Hun viser til at politiet blir stadig færre – og får mer å gjøre. Ifølge Ekeberg, er det i dag 150 færre ansatte i Politidistrikt Øst i dag i forhold til i 2014.

- Brorparten av de som er borte var ansatte som var i kontakt med publikum, og vi er bekymret for lokaltilhørigheten. I tillegg drives det i dag rovdrift på ansatte, som gjør at erfarne folk ønsker å slutte, som igjen vil påvirke kvalitet i tjeneste, forteller Ekeberg.

- Kutt på toppen


IKKE MOT REFORMER: – Reformer er bra når de fungerer. Men nå går alt gal vei, og vi frykter for tilliten mellom folk og politi, sier Vidar Aasvangen. Foto: Privat
Vis mer

I stedet for å kutte ut antall politifolk i distriktene, foreslår Robert Mood å «kutte på toppen».

- Vi har 300 stillinger i Politidirektoratet og et hundretalls stillinger i ulike departement, som heller burde bli brukt til å ha nærpoliti, sa Mood til Dagbladet.

- Vi ser stadig at Politidirektoratet bruker penger på seg sjøl, som skaper stor frustrasjon og sinne, sier Ekeberg.

- Nærpoliti-reformen fører til det motsatte: Vi blir stadig færre politi ute i gatene, som igjen gjør at vi gjør en dårligere jobb, som igjen fører til at tilliten forsvinner, sier Aasvangen.

Monday, January 16th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments