Oslo kommune innkaller til pressekonferanse om søppelkrisa

Oslo kommune innkaller til pressekonferanse klokken 17.30 på rådhuset for å orientere om situasjonen for avfallsinnsamlingen i byen.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap), byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG) og konstituert direktør Arild Sundberg i Renovasjonsetaten vil orientere om situasjonen.

Dagbladet sender pressekonferansen direkte kl. 17.30.

Søppelkaoset i Oslo inntraff nærmest umiddelbart da selskapet Veireno AS i oktober i fjor overtok ansvaret for å tømme alle Oslo-borgeres avfall. Tusenvis av osloborgere opplevde at søppelkassene ble stående og gape. Og rundt dem lå avfallet strødd.

31 000 klager

På tre måneder kom det inn 31 000 klager fra frustrerte Oslo-boere.

Samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg fra MDG har ansvaret for renovasjonsetaten, og har fått mye av skylda for at hovedstaden ikke lenger har en fungerende renovasjon.

Renovasjonsetaten i Oslo fikk i slutten av januar overlevert en kritisk rapport om arbeidsforholdene i omstridte Veireno, selskapet som tømmer søppel i hovedstaden på oppdrag fra kommunen.

Rapporten ble utarbeidet av revisjonsselskapet BDO på oppdrag fra Renovasjonsetaten.

«Kontrollen har avdekket vesentlige avvik på daglig og ukentlig arbeidstid, samt avvik på hviletidsbestemmelsene og antall arbeidede søndager på rad», heter det i rapporten, som Dagbladet nå har fått innsyn i.

Miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg nevnte ikke rapporten med ett ord da bystyret den 3. februar grillet henne om søppelskandalen.

159 brudd på arbeidsmiljøloven

BDO gransket arbeidsforholdene i hele november for 33 av de Veireno-ansatte. Granskerne konkluderer med 159 brudd på arbeidsmiljøloven. Etter flere stikkprøver gjorde BDO blant annet følgende funn:

  • 31 tilfeller fordelt på 12 ansatte som har arbeidet mer enn 13 timer om dagen. 18 av avvikene gjelder en ansatt som ifølge rapporten arbeidet 313 timer i november.
  • 55 tilfeller fordelt på 26 ansatte der den ukentlige arbeidstiden overstiger 50 timer per uke
  • 48 tilfeller fordelt på 25 ansatte ikke har hatt sammenhengende arbeidsfri på til sammen 35 timer i løpet av en uke
  • 25 tilfeller fordelt på 15 ansatte der den ansatte har arbeidet to, eller flere, søndager på rad.

Dagbladet kunne i starten av februar avsløre at Veirenos ansatte har jobbet 13 737 timer overtid og at selskapet kan ha brutt arbeidsmiljøloven så mange som 2091 ganger siden de overtok ansvaret i oktober.

- Jeg har ikke ord, sa forbundssekretær Ole Einar Adamsrød i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), da Dagbladet viste ham materialet.

NTF har 30 medlemmer som er ansatt i Veireno, og varslet søksmål mot Veireno med utgangspunkt i materialet Dagbladet har avdekket.

- Veireno bryter arbeidsmiljøloven. Alle de over 2000 avvikene er lovbrudd. Selv om det er flere hundre brudd på samme paragraf, er det like forbanna et lovbrudd, tordnet Adamsrød.

- Nå må Arbeidstilsynet på banen og gjøre den jobben Dagbladet har gjort, uttalte han.

Varslet mistillitsforslag

I midten av januar varlset Rødt-leder Bjørnar Moxnes mistillitsforslag mot samferdselsbyråden, dersom avtalen med Veireno ikke blir hevet.

En ukes tid seinere måtte direktør i Renovasjonsetaten Pål A. Sommernes gå av, etter press fra Oslo-byrået.

Oppsigelsen kom på initiativ fra byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg:

- Jeg har etter initiativ fra byråden og etter dialog med Byrådsavdeling for miljø og samferdsel, kommet frem til at det beste for Oslo kommune og Renovasjonsetaten, er at jeg trekker meg som direktør, sa direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes i en pressemelding.

Sunday, February 19th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments