- NRK er en seriøs aktør og vi tror at «22. juli» blir et drama med verdighet

Torsdag ble det kjent at NRK skal lage en seks timer lang tv-dramaserie på fordelt på seks episoder om 22. juli og terroren som rammet Norge den dagen i 2011. Prislappen blir 70 millioner kroner.

Ble orientert i 2015

Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli er positiv til NRKs planer, selv om det garantert vil oppleves som vondt for mange når den sendes høsten 2019, åtte år etter terrorhendelsene i regjeringskvartalet og på Utøya.


POSITIV: Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe for 22. juli hendelsene har tiltro til at NRK lager sannferdig drama av terrohendelsene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

- Vi ble orientert om prosjektet for to år siden, sier leder i Den nasjonale støttegruppa, Lisbeth Kristine Røyneland.

- Vi er forsiktige med å kommentere kunst- og kulturuttrykk knyttet til 22. juli, men NRK er en seriøs aktør. Det er viktig at det som skjedde ikke blir glemt og at historien fortelles med verdighet, sier hun til Dagbladet.

- Vi skal ikke glemme

Røyneland sier at det er viktig å få fram historien til de involverte, som advokater, politi og helsepersonell. Hun er glad for at terroristen Anders Behring Breivik ikke skal ha noen rolle i dramaet.

- Vi skal ikke glemme den grusomme hendelsen som rammet oss alle, sier Røyneland.


EN AMANDA: Her får Pål Sletaune prisen for beste filmmanus 2012 for filmen «Babycall». Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
Vis mer

NRK har planlagt denne serien i over tre år, men først nå går tv-kanalen ut med nyheten sammen med manusforfatterne, ekteparet Sara Johnsen og Pål Sletaune, sistnevnte skal også ha regien.

- Portrett av Norge

Filmskaperen Pål Sletaune omtaler prosjektet som stort og komplekst. Ideen og arbeidet med tv-dramaet startet i 2013, halvannet år etter at terroren rammet hele nasjonen.

- Det blir et portrett av Norge sett gjennom 22. juli som prisme, sier Sletaune og fortsetter:

- Dramaserien tar utgangspunkt i ettervirkningene av det terroristen gjorde. Breivik har ingen rolle i serien. Han vil være til stede med et fravær. Vi ønsker å fortelle noe som nesten ikke kan fortelles og forstås – som er så grusomt og uforståelig, sier Sletaune til Dagbladet.

- Et privilegium

Filmskapernes ønske er at vi skal forstå mer av noe som er så ufattelig, nærmest ubegripelig og så ondskapsfullt. Terroren som rammet Norge den sommerdagen for snart seks år siden, rystet en hel verden.

- Vi har møtt og snakket med mange pårørende og involverte, sier Sletaune.

Han beskriver møtet med de involverte som et privilegium, og de er disse som skal danne utgangspunktet for serien.


HOVEDMANUSFORFATTER: Sara Johnsen har skrevet manuset til «22. juli», sammen med ektemannen, regissør Pål Sletaune. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
Vis mer

- Vi har snakket med pressefolk, helsepersonell, politi og lærere – og disse historiene skal flettes i hverandre. Dramaserien får mange roller, med fem-seks hovedroller, sier Sletaune, som ikke har fått på plass noen skuespillere ennå.

Orkanen «Katrina»

Budsjettet er på 70 millioner kroner og opptakene starter i april 2018. Planlagt sendedato er høsten 2019. Sletaune er fornøyd med at NRK-satsingen og er godt fornøyd med budsjettet.

Han forteller at «22. juli» er inspirert av «Treme» av regissør David Simon, som er mest kjent for tv-serien «The Wire».

- «Treme» handler om en bydel i New Orleans som ble hardt rammet av orkanen «Katrina» i 2005. Dramaserien tar for seg de mange ofrene og involverte – og den ærer deres følelser, sier Sletaune.

Sletaune og Johnsen er begge prisbeløte filmskapere og er kjent for filmer som «Budbringeren», «Babycall», «Uskyld» og «Upperdog».

Friday, June 9th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments