Northug ut mot landslagsledelsens behandling av Iversen: – Det er en skandale

LAHTI (Dagbladet): Emil Iversen var bankers på 15 kilometer- og stafettlaget helt fram til han falt fra et mulig VM-gull i siste sving på lagsprinten.

Der og da gikk hele mesterskapet i tusen knas. Det som kunne vært starten på en festrekke med gullmedaljer, ble i stedet tidenes antiklimaks.

En av verdens beste klassiskløpere denne sesongen får ikke gå dagens 15 kilometer i klassisk. Det mener Petter Northug er en skandale.

- Emil burde få gått 15-kilometeren med de distanseresultatene han har i år. Det er en skandale at han ikke er på laget, sier Northug til Dagbladet.

- Emil er vel rangert som den nest beste nordmannen i klassisk distanselangrenn denne sesongen?

- Ja! Emil er kvalifisert til denne distansen, sier Mosvik-ekspressen til Dagbladet.

Iversen: – Fortjener en plass på laget

Det er Iversen enig i. For hør bare her: I Kuusamo ble han nr. 2 på 15 kilometer klassisk og beste nordmann. På Lillehammer gikk han seg opp til 4. plass etter den avsluttende klassisketappen.


SKUFFET: Emil Iversen mener han burde ha fått sjansen på 15 kilometer klassisk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
Vis mer

I Falun vant han 30 kilometer fellesstart etter å ha holdt følge med Martin Johnsrud Sundbys rykk og vunnet spurten. I de tunge løypene i Otepää ble han nr. 12 på 15 kilometer klassisk.

Bare Sundby med rekken 3-1-2-1 slår Iversens klassiskresultater i ordinære verdenscuprenn med rekken 2-4-1-12. To ganger har han slått verdenseneren i rene dueller. Toppnivået er skyhøyt.

- Jeg mener at jeg hadde fortjent en plass på laget uten tvil, så kunne jeg selv vurdert om jeg var i bra nok form til å kjempe om gull, sier Iversen til Dagbladet – på vei hjem fra Lahti etter et svært skuffende mesterskap hvor han i utgangspunktet hadde fire medaljemuligheter.

Landslagssjef Vidar Løfshus svarer til Dagbladet at han ikke vil kommentere utspillene og henviser til det landslagstrener Tor Arne Hetland sa på pressekonferansen i går.

Landslagsledelsens begrunnelse

Hetland forklarte valget av kvartetten Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug og Johannes Høsflot Klæbo foran Iversen slik:

- Intensjonen har vært at Emil i utgangspunktet skulle gå. Han har vært kjempegod hele vinteren, men har ikke vært like bra i VM. Derfor kom vi fram til at vi har enda mer tro på disse fire.

Emil Iversens pappa og Sveriges kvinnelandslagstrener, Ole Morten Iversen, ser begge partenes argumenter.

- Jeg tenkte først at det var en grei avgjørelse av landslagsledelsen, for det handler om å ta vare på utøveren. Etter to negative opplevelser kan det være veldig dumt om man får en tredje. Hva skjer da med selvtilliten? sier Iversen til Dagbladet.

- Etter at jeg har tenkt litt mer på det, tror jeg at det også kunne vært greit å få sjansen til å revansjere seg med en gang. Det ville ha hjulpet veldig på. Samtidig avhenger jo det av hvordan det går. Det er vanskelig å si hva som er det rette.

- Det er brutalt

Pappa Iversen mener sønnens situasjon beskriver idretten på det mest brutale.

- Emil var inne på både dette laget og stafettlaget fram til søndag. Så falt han. Det sendte ham ut av laget. Idretten er brutal. Nå som Emil ikke får gå, er det greit å komme seg hjem og få lagt inn en god treningsperiode. Her i Lahti er det vanskelig å få til med så mye støy, sier Ole Morten Iversen.

Ett feil sporvalg koster Iversen altså muligheten til å kjempe om tre gull. Northug mener imidlertid ikke at det var Meråker-guttens feil at han og Iivo Niskanen falt.

Finsk støtte

Den finske kommentatorlegenden Anssi Kukkonen frikjenner også Iversen og mener det var Niskanen som gjorde den store feilen på lagsprinten.

- Etter min mening gjorde Niskanen en stor feil. Han hadde bedre ski og større fart. Han burde bare ha gått på utsiden. Der var det god plass. Hvorfor gjorde han ikke det? Det var en stor tabbe, sa Kukkonen til Dagbladet i går.

- Jeg har sett langrenn i 65 år, men har aldri sett at noen utøvere slipper til noen på innsiden. Det skjer ikke. Det burde Niskanen skjønt. Det var hans feil. Det var ikke Emil Iversens feil.

Kukkonens budskap støttes av Northug.

- Etter å ha sett bildene flere ganger, er jeg enig i det, mener langrennsesset.

Det glemte aspektet

Finnene var på sin side rasende etter at gullsjansen røk og hudflettet Iversen i målområdet. Niskanen hadde størst fart mot oppløpet og åpenbart gode ski. Samtidig var Niskanen den dårligste spurteren av de fire som kjempet om medaljene.

Iversen, Sergej Ustugov og Federico Pellegrino er derimot tre av verdens desidert beste spurtere. Niskanen er normalt sett sjanseløs på de tre øvrige på et oppløp.

Til historien hører det også med at sekundene som Iversen tapte på sin etappe, var til giganter som Niskanen, Ustjugov og Pellegrino, mens Johannes Høsflot Klæbo møtte fallende stjerner som Sami Jauhojärvi og Nikita Kriukov, som sjelden er topp 20 i verdenscupen lenger.

- Det var stor forskjell på hvem vi gikk mot. Jeg hadde nok gjort det samme som Emil i den situasjonen, for vi ble enige om å ikke slippe til noen på innsiden, sa Klæbo etter fadesen.

Stafettkampen

20-åringen imponerte så mye at han gikk seg inn på 15 kilometer-laget sammen med Sundby, Tønseth og Dyrhaug, som får gå sitt første renn i VM.

Denne gjengen – samt Sjur Røthe som imponerte stort på VM-tremila – kjemper om å de to klassisketappene på stafetten. Sundby og Finn-Hågen Krogh går de to siste etappene.

Opprinnelig var Iversen tiltenkt den første etappen. Etter vrakingen på 15 kilometeren ryker også stafetten. Derfor har han nå valgt å reise hjem fra Lahti. Rommet til Iversen og Northug står nå tomt fram til sistnevnte returnerer for å gå femmila.

Wednesday, March 1st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments