Norsk frustrasjon i kulissene: – Hjelper ikke å bli forbannet

Nyttårshopprennet, på NRK1 klokka 14.00

GARMISCH-PARTENKIRCHEN (Dagbladet): De norske hopperne har kommet skjevt ut av startblokkene i Hoppuka. Bare Daniel-André Tande har innfridd med en fjerdeplass i første renn og med heng på de tre beste i sammendraget.

Under gårsdagens kvalifisering til Nyttårshopprennet klokka 14.00 i dag, var det lite bedring å spore. Tande ble nummer åtte, Andreas Stjernen 11, Robert Johansson 26, Anders Fannemel 33, Tom Hilde 43 og Halvor Egner Granerud 44. Tyske Markus Eisenbichler var best.


GÅR IKKE SOM HÅPET: Trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen slår av en prat etter kvalifiseringen i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer

Kvalifiseringen betyr ingenting for sammendraget i Hoppuka. Men flere av utøverne gjorde det vanskelig for seg selv med duellene de skal ut i. Da Dagbladet møtte trener Alexander Stöckl på sletta etterpå, gikk vi rett på sak:

- Blir du forbannet på hopperne når de gjør det dårlig?

- Nei, det hjelper absolutt ikke, svarer han.

- Jeg vet at alle utøverne er minst like skuffet som meg. Det har ingen effekt å kjefte på dem. Trenerteamet og støtteapparatet prøver å hjelpe dem som best vi kan.

Nøkkelrenn

Garmisch-Partenkirchen blir et nøkkelrenn i dag. I sammendraget er Daniel-André Tande 12,6 poeng bak hoppukeleder Stefan Kraft fra Østerrike. Gapet bør ikke bli så mye større før Hoppuka forflytter seg til Innsbruck og Østerrike.

Bak Tande er den norske innsatsen bleik. Andreas Stjernen er nummer 19 i sammendraget, Halvor Egner Granerud 28, Anders Fannemel 30, Tom Hilde 34 og Robert Johansson 39.

- Vi er ikke der vi ønsker å være, innrømmer Stöckl.

- Vi må bare se objektivt på det og jobbe videre.

- Er du bekymret?

- Jeg er ikke bekymret så lenge jeg vet hva som er problemet. Det handler om tekniske problemer for noen av utøverne. Et problem har du først når du ikke vet hva som er problemet.

Baklengs salto

Debutant Robert Johansson forteller om hoppere som må bruke tid for seg selv når det ikke går som forventet. Veteranen Tom Hilde er en annen som sliter. Om gårsdagens kvalifisering i Garmisch sier han:

- Jeg gjorde to greie treningshopp. Men i stedet for å bli mer offensiv og ta sjanser i kvaliken, ble jeg defensiv og prøvde å ta baklengs salto. Ingen som vil hoppe langt gjør dét. Heldigvis er jeg kvalifisert til Nyttårshopprennet.


MISFORNØYD: Tom Hilde har hatt bedre dager på jobb. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer

Hilde understreker at det ikke hjelper å surmule etter en prestasjon.

- Det eneste som hjelper er å være konstruktiv og fokusert – og finne ut hva som gikk galt.

Ingen utskiftninger

Selv om det skulle gå dårlig i Nyttårshopprennet, blir det neppe aktuelt å skifte ut hoppere, forteller Stöckl. En som kunne ha meldt seg på er Johann André Forfang – en av Norges beste i fjor. Men han kan ha best av å trene hjemme i ro og mak, ifølge treneren.

- Midt i sesongen er det vanskelig å jobbe med tekniske detaljer. Vi må bare sørge for å ta små steg, påpeker han.

- Men hoppere ute av form – dette har vedvart lenge nå?

- Ja, sånn er det ofte. Når du er i form, så varer det lenge. Nå du ikke er i form, så varer også dét lenge.

De norske hopperne hadde en rolig nyttårsfeiring på hotellet i Garmisch-Partenkirchen, sammen med familie og venner. Etter å ha kikket på rakettene ved midnatt, gikk de og la seg.


MOR OG SØNN: Daniel-André Tande hadde med seg moren Trude da hopperne feiret nyttårsaften i Garmisch-Partenkirchen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer

I VANLIGE KLÆR: Tom Hilde (i midten) hadde ikke plass til findressen i kofferten han tok med til Hoppuka. Der lå det i stedet to ekstra hoppdresser. Dermed ble stilen casual nyttårsaften. Til venstre Anders Fannemel, til høyre Andreas Stjernen.
Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer

EN HERRE MED BART: Robert Johansson (til høyre) hadde kveldens stiligste bart. Her med Thomas Hörl, som jobber i det norske støtteapparatet. I bakgrunnen NRK-ekspert Johan Remen Evensen og assistenttrener Magnus Brevig. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
Vis mer
Sunday, January 1st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments