Norges største ambassade sammenligner DAB-tvang med USAs månelanding

(Dagbladet): – USA var det første landet som landet mennesker på månen. Nå er Norge det første landet som slukker FM-nettet til fordel for å bare bruke DAB-radio. Et lite steg for et land, og et gigantisk steg for menneskeheten, skriver Den norske ambassaden i Washington D.C. på Facebook.

I dag starter slukkingen av FM-nettet i Norge, og Nordland er først ut. En rekke internasjonale medier følger den omstridte overgangen til et heltdigitalt radionett, som markeres med et profilert arrangement i Bodø i dag. I løpet av 2017 følger resten fylkene som perler på en snor.

Allerede klokken halv elleve i dag hadde NRK fått inn 233 telefoner fra folk som våknet til tause radioer.

- Flau post

Den norske ambassaden i USAs hovedstad er tydelig stolte av at Norge er det første landet i verden som gjennomfører et slikt prosjekt, og lenker til en CNN-artikkel om Norges «FM-drap», men referansen til astronauten Neil Armstrongs berømte sitat faller dog ikke helt i god jord.

- Dette er den flaueste posten noensinne, den kan ikke forbigås, skriver en nordmann.

- Litt ydmykhet går en lang vei. Dette kan ikke vel ikke sammenlignes med å lande mennesker på månen, mener en amerikaner.

Det har ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med ambassaden.

Følger med

DAB-saken skaper overskrifter i aviser og nyhetsbyrårer utenfor landegrensene, blant annet i nevnte CNN, engelske «The Telegraph», Reuters og irske «The Irish Times».

Andre land vurderer å følge etter Norge. Sveits planlegger å skifte til DAB fra 2020, mens Danmark er i tenkeboksen for en lignende overgang.

Storbritannia utreder også mulighetene, og representanter fra myndighetene er på plass i Bodø i dag. Et skifte skal gjennomgås når femti prosent av radiolytterne har gått over til digital radio, skriver The Telegraph.

- Kan bli skandale

Slukkingen av FM-nettet er kontroversielt, og siden Stortinget vedtok overgangen har debatten rast. I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet i fjor kom det fram at et overveldende flertall av folket er sterkt imot overgangen til DAB-radio.

Overfor Kampanje i går, mener professor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo og tidligere sjef i Kanal 24, Arne Krumsvik, at risikoen er stor.

- Jeg er bekymret for at dette blir en skikkelig mediepolitisk skandale. Vi ser allerede nå at det er tre aktører som får dominere Radio-Norge fullstendig. Et svensk selskap (MTG, red. anm), et tysk (Bauer Media, red. anm) og NRK. Slik at i hvilken grad dette egentlig skaper mer mangfold, kan man stille spørsmål ved. I tillegg gjør vi et gigantisk eksperiment. Her spiller man med høy risiko, uten å oppnå stor mediepolitisk gevinst, sier Krumsvik til Kampanje.

Wednesday, January 11th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments