Norges Miljøvernforbund om «Havnesjefen»: – Vi kan ikke kategorisk avlive alt som er en trussel

(Dagbladet): I går falt dommen: Os kommune fattet vedtak om skadefelling av den aggressive knoppsvana «Havnesjefen».

Overrasket
- Det var viktig at vi fikk gjort en grundig vurdering og at alle forhold ble vurdert. Utfallet er at det blir gitt løyve for å felle «Havnesjefen», sa ordfører Marie Elisabeth Lunde Bruarøy (H) til Dagbladet etter at dommen falt.

Løyvet gjelder fra 23.07.17 og 14 dager fram.

- Dette gjelder fra 23. juli av den grunn at mor ligger og skifter fjær, hun er ikke like sterk nå. Svanefamilien må ivaretas, sa Bruarøy.

Ruben Mjelde Oddekalv er nestleder i Norges Miljøvernforbund. Han ble overrasket over gårsdagens avgjørelse.

- Jeg trodde at de skulle finne en løsning som dekket begge sider av saken.

Oddekalv presiserer at han synes det er forståelig at folk reagerer og at det er aldri kjekt når det er barn inne i bildet. Samtidig mener han at det ikke er svanens feil når noen går inn på det som svanen anser som sitt område.

- Jeg vil ikke klandre de voksne som var ansvarlige der, ting skjer når vi ferdes ute i naturen og vi må forholde oss til det.

Vesentlig forskjell på hunde- og svaneangrep
- Om en hund hadde angrepet en liten barnehagejente så ville den blitt avlivet, hvorfor er det annerledes med en svane?

- For meg er det en vesentlig forskjell: En hund er eierens ansvar. Men når vi oppsøker svanens område så må vi trekke oss unna. Svanen er et vilt dyr som ingen har ansvar for, sier Oddekalv.

«Havnesjefen» er et enkelttilfelle, men Oddekalv mener dette blir en prinsipiell sak som reiser viktige spørsmål. Han har blitt kontaktet av flere innbyggere i Os som har vært bekymret for at noen skal ta saken i egne hender.

- Vi kan ikke kategorisk avlive alt som er en trussel. Vi kan ikke trygge alt på bekostning av ville skapninger. Mennesket tar stor plass, vi må også gi plass og ta hensyn.

I går kveld ble det sendt klage til kommunen fra Norges Miljøvernforbund, hvor de krever at Os kommune omgjør vedtaket om å om å avlive knoppsvanen.

- Det er andre tiltak som er mer fornuftige. Det burde informeres enda mer om hvordan innbyggerne skal oppføre seg rundt en svane. I verste fall kan vi gå med på å forsøke å flytte flokken, sier Oddekalv.


Ruben Mjelde Oddekalv, her avbildet med en havørn som NMF hadde i sin varetekt i 2012. Foto: Privat
Vis mer

«Hevnaksjon»
Han forteller at «Havnesjefen» er del av en flokk og har forsørgeransvar.

- 23. juli er svaneungene fortsatt for små. Det er reell fare for at de blir skadelidende og ikke får den omsorg og beskyttelse de trenger. De vil holde seg til mor og far til rundt februar eller mars. De er ikke klare i slutten av juli.

«Havnesjefen» er ekstra aggressiv nå som han har ansvar for små barn, men han vil roe seg ned når de blir større.

- Aggresjonsnivået hos knoppsvanehanner faller etter dette og man kan da anse tiltaket som en «hevnaksjon». Når hunnen er i mytingen har hannen et særlig ansvar for å verne flokken, derfor er aggresjonsnivået høyt, forteller Oddekalv.

Vedlagt i klagen legger han ved en rekke paragrafer. Han mener at kommunens vedtak er i gråsonen i mange av paragrafene.

Gikk imot ekspertenes anbefaling
I dag skriver NRK at for faglige råd om hva kommunen skulle gjøre med svanen, henvendte landbrukskontoret seg til tre medlemmer av Norsk Ornitologisk Forening. Kommunen valgte å gå imot deres anbefalinger.

Dette bekrefter Lars Ågren, fylkesleder for Norsk Ornitologisk Forening avdeling Hordaland, til Dagbladet.

- Det stemmer. Vi sendte et brev til kommunen hvor vi skrev at dette var normal oppførsel og at det vil roe seg. Kommunen har tatt en annen avgjørelse på deres premisser som går på beskyttelse av innbyggere og sommersesong.

Samtidig er Ågren helt enig i at episoden med barnehagejenta var unormal.

- Det var merkelig oppførsel. Dessverre har jeg lest at han har vært plaget og kan ha blitt mer menneskesky.

Norsk ornitologisk forenings anbefaling til kommunen var å la svanen få leve, fordi nå myter moren. Hun mister fjærene og etterpå skifter de plass.

- Da vil han bli roligere, og kommunen burde heller se an saken da, sier han, og legger til at en forening for fuglevern vil jo helst ikke anbefale å skade et dyr.

Akkurat som Oddekalv, sier også Ågren at imens hunder er under menneskers beskyttelse og kontroll, så er svanen en vill fugl som ingen kan kontrollere.

Sender klagen til fylkesmannen
Ordfører Bruarøy forteller til Dagbladet at de har gått nøye gjennom brevet fra NMF, og ifølge henne er det ingen av disse opplysningene som ikke ble vurdert da kommunen behandlet saken.

Men i forhold til NMF og deres klage på vedtaket har hun i dag lest nøyere på Naturmangfoldloven § 62.

- Det er ikke klagerett for andreparter, men ifølge denne loven har fylkesmannen klagerett. Så vi har sendt det til han, også får vi se om han vurderer å bruke klageretten eller om han mener at vi har gjort et gyldig vedtak i tråd med loven, sier Bruarøy.

Hun mener at det ikke kommer godt nok fram at kommunen har prøvd med tiltak i mange år, med god hjelp fra «svanehjelpen» som har hatt fokus på svanene i området.

- Vi har gitt ut informasjon, satt opp skilt og forklart innbyggerne at man må ta hensyn og aktsomhet. Vi har prøvd disse avbøtende tiltakene, sier Bruarøy.

Svanen angrep barnehagejente
Ordføreren vet at knoppsvanen er aggressiv i hekketida, men mener at episoden på fredag er forbi dette.

Fredag forrige uke gikk hannsvanen til angrep mot et barnehagebarn i vannkanten i Mobergsvika. Svanen svømte bort til barnet, hogg tak i kragen på redningsvesten hennes og dro jenta med seg noen meter ut i sjøen og under vann, ifølge Midtsiden.

- Det var en helt uprovosert hendelse. Svanen gikk til angrep på den lille jenta uten at familien hans var til stede, de var rundt en kilometer unna. Det var en dramatisk episode.

Ordføreren forteller at familien til jenta er takknemlige for at kommunen har tatt denne avgjørelsen.

- De ønsker, som de fleste andre osinger, at vi kunne hatt «Havnesjefen» her i framtida, men når han angriper små barn må vi prioritere det allmenne sikkerhetstilsyn sier Bruarøy.

Tuesday, July 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments