Ni gule kort i «ellevill» cupkamp da Barcelona tapte

• Athletic Bilbao – Barcelona 2-1 (2-0), Copa del Rey. 8-delsfinale, 1. kamp

(Dagbladet): Athletic Bilbao sjokkerte «M.S.N» (Messi, Suarez, Neymar) og de andre Barcelona-stjernene i den første åttendelsfinalen i Copa del Rey, torsdag.

Athletic presset høyt i første halvdel av kampen, men likevel ventet mange at bortelaget ville stå i mot, og kontre inn et ledermål. Men det ble Athletic som scoret først.

Artiz Adúriz og Rául García samarbeidet på lekkert vis, da sistnevnte trakk helt ned mot linja, og chippet ballen over alt og alle – og traff Adúriz som var på et perfekt løp, og banka inn 1-0 etter 25 minutter.

Bare tre minutter senere sørget Iñaki Williams for 2-0.

Gikk i bakken etter slag mot halsen

Det var ikke de to målene som fikk mest fokus da lagene gikk til pause. Dommer Fernández Borbalán var lite populær blant Barcelona-spillerne, noe som endte med en real gult-kort-bonanza på Estadio de San Mamés.

Først var det Barcelona-spiller Samuel Umtiti og Athletics målscorer Adúriz som ble belønnet med hvert sitt gule kort etter krangling på banen, tross at det var Umtiti som oppsøkte motstanderen.

TOK LEDELSEN: Athletic Bilbao tok ledelsen mot Barcelona. Foto: AP Photo / Alvaro Barrientos / NTB Scanpix
Vis mer

Bakgrunnen var en hendelse drøye fem minutter tidligere, da de to spillerne gikk i bakken etter en duell. Da de reiste seg opp slo Adúriz knyttneven i halsen på Umtiti, som gikk i bakken. Trolig skulle Adúriz ha fått rødt kort, men verken hoveddommeren eller noen av hans assistenter så situasjonen.

- Kan ikke tenke meg en klarere straffe

Men dette var ikke de eneste gule kortene som ble delt ut før pause.

Da Neymar strakk armene i været etter 45 minutter på jakt etter et straffespark etter å ha blitt felt, burde han vel strengt talt hatt et gult kort om dommeren var så sikker på at det var filming av brasilianeren.

Tv-bildene viste at Xabier Etxeita gikk ut mot Neymar og satte ut foten, noe som så ut til å være et klart straffespark. Dette mente også Viasat-kommentator Arnstein Friling.

- Jeg kan ærlig talt ikke tenke meg en klarere straffe enn det der, sa Friling etter å ha sett reprisen flere ganger.

Kaptein Andrés Iniesta ble forbanna, og kjeftet på seg et gult kort, før Jordi Alba og Sergio Busquets gjorde det samme – alt på drøye to minutter.

Banka inn frispark

Etter pause gikk de gule kortene motsatt vei. Etter å ha gått på banen i andreomgang med ett gult kort, fikk Athletic-spillerne se kortet dobbelt så mange ganger på de første ti minuttene, da Raúl Garcia og Ander Iturraspe pådro seg en advarsel hver på ett minutt.

KLARTE IKKE STOPPE MESSI: Gorka Iraizoz forsøkte å stoppe det knallharde frisparket fra Messi – men mislyktes. Foto: AFP PHOTO / ANDER GILLENEA / NTB Scanpix
Vis mer

Da hadde Messi like før redusert på glimrende vis på et frispark. Den argentinske stjerna banka til, og Athletic-keeper Gorka Iraizoz var på ballen.

Heldigvis for Barcelona gikk ballen i mål, tross for store protester fra Iraizoz. Tv-bildene viste at ballen var inne med drøye to «ballengder».

Garcia som pådro seg gult like etter pause, fikk også se rødt etter 74 minutter. Da hadde han vært altfor sent ute mot Neymar, og satt knottene i ankelen på brasilianeren.

Så rødt

Messi hadde muligheten til å utlikne etter 78 minutter, etter å ha danset seg forbi den ene Athletic-spilleren etter den andre. Men da han bare skulle banke ballen inn, ble forsøket stoppet, og stjerna så ut til å ikke kunne tro det som nettopp hadde skjedd da han reiste seg.

- Nå er det bare et tidsspørsmål før 2-2 kommer, sa Friling.

Neymar fikk virkelig kjenne på Athletic-spillernes forsøk på å stoppe ham i kveld. Ti minutter før slutt slang Ander Iturraspe ut en fot og stemplet leggen til Neymar. Fortjent ble han belønnet med et gult kort – sitt andre for kvelden.

Dermed kunne Barcelona spille ti minutter med to spillere mer på banen.

Messi fikk en ny mulighet til å score på overtid av overtiden, da bortelaget fikk et hjørnespark. Dessverre gikk det knallharde skuddet i stanga.

Det ble for vanskelig å snu for Barcelona, med de resterende åtte utespillerne til Athletic konstant i forsvar etter de to utvisningene.

Returkampen spilles onsdag 11. januar kl. 15.15.