Nasjonal transportplan: – Tidenes satsing på samferdsel

Orientering om nasjonal transportplan holdes på Oslo S nå, nærmere bestemt ved rulletrappen ned til spor 19. Partilederne fra de fire partiene – Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti, samt samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) deltar.

- Dette er tidenes satsing på samferdsel. Aldri tidligere har det blitt langt opp til å bruke så mye penger på vei, bane, luftfart og kyst. Vi skal bygge landet videre, sier finansminister Siv Jensen (Frp), under dagens orientering.

Prosjektet har en ramme på ett hundre milliarder kroner over de neste 12 årene. Statsminister Erna Solberg lover et kraftig løft for både jernbane og vei.

– Dette er en veldig omfattende plan, og det gjenstår en del som vi ikke er ferdige med. Planen skal bidra til mer effektiv transport, verdiskaping og en mer klimavennlig fremtid. Planen vil bli lagt fram i sin helhet før påske, sier Solberg.

Hovedtrekkene i nasjonal transportplan (NTP) blir kjent i dag.

- Dette er tidenes grønneste og mest framtidsretta NTP. Det vil bli enklere og raskere samferdsel, sier venstreleder Trine Skei Grande.

Hun sier det skal lønne seg å reise miljøvennlig, både tidsmessig og økonomisk.

- Behov for ny nasjonal togtunnel under Oslo

De fire partiene setter av 15 milliarder kroner i planperioden til ny Oslotunnel for jernbanen, etter det TV 2 erfarer.

- Det er behov for ny nasjonal togtunnel under Oslo. Det er nøkkelen for å bygge ut togtilbudet rundt i landet, sier Skei Grande (V) under dagens orientering på Oslo S.

Etter at den nye tunnelen er ferdig, skal også hele Intercity-triangelet på Østlandet være klart.

De borgerlige partiene gir også grønt lys for bygging av dobbeltspor på det ytre Intercity-triangelet helt til Lillehammer, Halden og Skien. Prislappen for dette er 52 milliarder kroner.

I forkant av orienteringen er det i ulike medier formidlet lekkasjer fra planen både onsdag og etter at forhandlingene ble sluttført tirsdag. Milliardene formelig ruller utover i landet omtrent i samme fart som toppfarten til lyntogene som skal kunne trafikkere den planlagte Sørlandsbanen, skriver nyhetsbyrået.

Regjeringen og støttepartiene er enige om en togutbygging på Østlandet verdt flere titalls milliarder kroner i avtalen om ny Nasjonal transportplan, kom det frem.

Ny NTP blir lagt frem for Stortinget våren 2017 og gjelder for 2018-2029.

Vi følger saken.

Thursday, March 2nd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments