NÅ: Jonas Gahr Støre taler til landsmøtet

(Dagbladet): Det er et Ap i svak motvind som i dag møtes til partiets 66. landsmøte på Folkets Hus på Youngstorget i Oslo.

Partiet har slitt på meningsmålingene de siste månedene, mens Sp har slått rekord etter rekord.

Om Jonas Gahr Støre (Ap) er redd for et valgnederlag, ga han ikke uttrykk for det da han åpnet Arbeiderpartiets landsmøte med sin tale i 13-tiden i dag.

- Jeg vet at dere er klare, og jeg kan love dere: Jeg har aldri vært klarere, aldri kjent på en slik drivkraft, startet han sin landsmøtetale med å si.

Han beskriver høstens valg som både et veivalg, og et verdivalg for Norge, og peker på situasjonen andre steder i verden, hvor ytre høyre er i ferd med å få fotfeste mens etablerte partier har forvitret, og hvor folket åpnet øynene først når det var for seint.

- Ser faretegn

Han mener utviklingen har gått i gal retning også i Norge de siste årene, og trekker fram økt arbeidsledighet, en økning i andelen unge uføre, og en økning i konfliktene mellom by og land.

- Vi ser faretegnene i Norge der andre land lukket øynene. Sik må det ikke få fortsette i fire år til!, utbasunerte han, til applaus fra landsmøtet.

Støre, som har blitt kritisert for å være utydelig, var alt annet enn utydelig da han kom med følgende konkrete løfte hvis Ap får regjeringsmakt til høsten:

- Vi skal følge Barack Obamas velformulerte råd, bygget på århundrer med politisk tenking: “Don’t do stupid shit”, sa Støre, og høstet latter fra salen.

Videre lovet han et oppgjør med «dyre privatiseringsreformer som bare gir økt byråkrati», og «urettferdige skattekutt som ikke gir vekst og jobber».

Han lovte også slutt på «å late som segway og vannskutere og lakrispiper er viktigere enn å fullføre pensjonsreformen».

Før han gikk over til å advare mot Frp og Høyres salg av Norge, blant annet gjennom delprivatisering av Statkraft.

- Høyre er så ivrige på selge unna verdier at det er dager jeg er redd for at de vil selge Kåre Willoch, sa Støre humoristisk, før han fulgte opp med:

- Og da tror jeg vi må legge inn bud.

Han sier Ap vil satse på utviklingen av havnæringene, som SINTEF-forskere har antydet at kan bli den nye oljen fra 2050.

Og lover at Ap også vil satse på utvikling av nye arbeidsplasser innen e-helse.

Arbeid til alle

I løpet av helga skal partiet vedta partiprogrammet for de neste fire årene.

Der er arbeid til alle og utjevning av forskjeller en rød tråd i programkomiteens forslag, noe som også er et sentralt tema når partileder Jonas Gahr Støre (Ap) taler til landsmøtet i dag.

Gahr Støre, som har blitt beskyldt for å være utydelig på hva partiet mener i forskjellige saker, har lovet en tydeligere linje etter landsmøtet, og beskriver årene fra 2013 og fram til i dag som en helt nødvendig politisk utviklingsfase.

- Det at vi har vært i politikkutviklingsfase, har vært nødvendig. Jeg tror også velgerne har forstått det. Men etter landsmøtet vil velgerne få klare posisjoner og tydelige svar, sa Støre til Dagbladet tidligere denne uka.

Thursday, April 20th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments