Mesternes mester-Else-Marthe flyttet hjemmefra som 15-åring: – Bestemor ble min læremester

(Dagbladet) Else-Marthe Lybekk (38) er en av stjernene som imponerer i årets utgave av «Mesternes mester» på NRK1. Felles for alle deltakerne er at de gir full pinne under alle øvelsene, og nekter å la seg stoppe av skiveprolaps, beinbrudd, stive knær og avrevne korsbånd.

Lærte tidlig å lage mat

Sammenlignet med andre lagvenninner betrakter Else-Marthe seg som “heldig”:

- Til tross for at jeg hadde en ganske hard spillestil, har jeg bare hatt mindre meniskskader. Andre jeg har spilt håndball med, har skiftet kneprotese i en alder av 35 – det sier litt om hvor hard sporten er, sier Sørlie Lybekk, som la opp i 2010 .

Det er ikke bare i tv-ruten at 38-åringen fra Snertingdal gjør en god innsats. Allerede som 15-åring flyttet hun på hybel, noe som medførte at hun tidlig måtte lære seg å lage mat selv.

- Jeg hadde en god læremester i min bestemor, som jeg vokste opp på gård sammen med. Mamma har også involvert oss mye i matlaging. Hjemme gikk det mye i tradisjonelle retter, lagd fra bunnen av, forteller Else-Marthe Lybekk til Dagbladet.

Den bakeglade jenta holder en ekstra knapp på gjærbakst – og gjerne skolebolleoppskriften du finner lenger nede i artikkelen her.

Perfekt til kaffen

Den kan jo passe perfekt til kaffen, hvis du for eksempel har laget gulasjsuppen til «Mesternes mester»- kollega Bartosz Piasecki eller bryter Ine Barlies laks med kremost og bacon til middag.


STJERNEGJENG: Den 8. sesongen av “Mesternes mester” på NRK1 går rett hjem hos tv-seerne. Foto: NRK
Vis mer

- Det er bestemors kringleoppskrift som er utgangspunktet for skolebollene mine, men den kan brukes på all gjærbakst; både boller, skoleboller og annet godt, forteller Else-Marthe.

Fikk gode råd av bestemor

Oppskriften er ikke nedskrevet noe sted, og ble i sin tid overført muntlig.

- Jeg lager bollene uten å måle opp ingrediensene for nøye, akkurat slik min bestemor gjorde. Hun hadde en egen kopp i sukkerposen som hun brukte som «1 kopp sukker». Dessuten rådet hun meg til å bruke passe med mel og ikke for mye. Det har vært en god læresetning, medgir eks-håndballstjernen som jobber som fagsjef på Olympiatoppen.

Else-Marthe Lybekk har i matveien både bestemor og sin egen mamma som inspirasjonskilder, for livet hjemme var litt som seerne husker fra «Farmen kjendis» på TV 2:

Slaktet gris på gården

- Jeg vokste opp med at vi laget mat fra bunnen av. Vi slaktet gris på gården og brukte alle deler av den. Vi høstet bær og syltet og saftet, vi hadde våre egne poteter og grønnsaker og melk fra kyra. Husker spesielt råmelka vi fikk når kuene hadde kalvet, og som bestemor alltid tok godt vare på.

I 2010 var Else-Marthe medforfatter på boka «Spis smart – en kokebok for unge idrettsutøvere».

- Hva er det beste rådet du gir i den boka?

- At det trenger ikke å være så komplisert å lage mat. For mange er terskelen stor, og særlig gjelder dette unge som skal klare seg selv for første gang. Mitt råd til foreldre har vært, og er, at de må forberede barna på at de en gang selv skal lage maten.

- La de unge prøve seg

Hvis de unge aldri har fått prøve seg eller fått alt lagt opp i fanget, så blir det for mange helt uovervinnelig å lage seg måltider hver dag, mener Else-Marthe.

- Denne overgangen kan være like tøff om du er 15 eller 25, men en dag skal alle flytte hjemmefra, og da er det vårt ansvar som foreldre å lære de til å mestre dette, sier hun.

- Hvilke tips har du til folk flest for å ha et sunt kosthold, uansett hvor mye de trener?

- Spis variert og ofte. Det er mitt råd.

I løpet av sin periode som håndballspiller opplevde stjernen 215 landskamper for Norge. På disse turene – og i perioden da hun var proff i Tyskland – var det to ting hun var «avhengig» av: Brunost og ferskt grovbrød.

- Jeg klarer meg ikke lenge uten brunost. Jeg fikk sendt osten til Tyskland da jeg spilte og bodde der i fem år, medgir Else-Marthe Lybekk.

- Hva var den største oppturen ved å være med i «Mesternes mester»?

- Å bli kjent med mange nye hyggelige folk, få kjenne på konkurranselysten og vinnerinstinktet igjen – og samtidig vite at denne boblen kunne jeg gå ut av da jeg kom hjem.

- Var det noe som overrasket deg?

- Det var hvor mye tid det tar å lage god TV, og hvor mye som ligger bak planlegging og produksjon.Alt i alt veldig spennende å ha vært med på.

Les også:

Gjør garantert suksess med fylte boller

Fritsende boller, brød og kaker helt uten gluten

Bakerlandslaget: – Slik får du perfekte brød

Sunday, February 19th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments