Mens verden venter spent på hva den sparkede FBI-sjefen vil vitne, vurderer Trump å stoppe ham

(Dagbladet): Donald Trumps Hvite hus har ikke bestemt seg for om de vil forsøke å stoppe den tidligere FBI-sjefen James Comey fra å vitne i Senatet neste uke.

Det bekrefter Donald Trumps pressesjef Sean Spicer overfor nyhetsbyrået Reuters.

«Executive privilege»

Som president har nemlig Donald Trump makt til å i utgangspunktet forhindre offentlig ansatte fra å dele informasjon under vitnemål.

Denne egenskapen ved presidentembete kalles «executive privilege».

Hvorvidt Det hvite hus skal forsøke å benytte seg av denne juridiske muligheten, vurderer nå Trump og juristene hans, ifølge Reuters.

Om det lar seg gjøre, er et helt annet spørsmål, skriver nyhetsbyrået videre.

Juseksperter mener det er uklart hvorvidt «executive privilege» kan brukes om samtaler mellom Trump og Comey, som Trump siden har snakket om i offentligheten.

Skulle Trump forsøke å blokkere Comeys planlagte vitnemål, tror de samme ekspertene at det vil bli påklaget til rettsvesenet, ifølge Reuters.

Etterforsket Trump

Politisk er det også problematisk for Trump å forsøke og stoppe Comey fra å vitne overfor Kongressen.

Comey fikk sparken av president Trump 9. mai etter anbefaling fra USAs justisminister Jeff Sessions. I avskjedigelsesbrevet fra Trump til Comey het det at presidenten ikke lenger vurderte det slik at han var i stand til å lede FBI på en effektiv måte.

Da Comey fikk sparken ledet han FBIs etterforskning av den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske valget, og mulig samordning mellom Trump-laget og Russland. Avskjedigelsen ble derfor viden kritisert i USA.

Seinere avslørte New York Times at Trump skal ha bedt daværende FBI-sjef Comey om å stanse deler av etterforskningen.

- Trump er veldig svekket

Comey ventes å vitne om at president Donald Trump prøvde å presse ham til å avslutte etterforskningen av angivelige bånd mellom hans valgkampapparat og Russland, meldte CNN tidligere denne uka.

Samtidig meldte NBC at spesialetterforsker Robert Mueller, som leder justisdepartementets etterforskning av de angivelige båndene, har gitt Comey klarsignal til å forklare seg.

Mueller ble utnevnt til spesialetterforsker uka etter Comey fikk sparken.

- Reint politisk er det ganske ødeleggende. Trump er veldig svekket på hjemmebane nå, sa Svein Melby, seniorforsker og USA-ekspert ved Institutt for Forsvarsstudier da.

Russland-trøbbel

Uavhengig av det faktiske utfallet av etterforskningen – og vitnemålet til Comey neste uke – koster det negative inntrykket som har blitt skapt omkring Trumps valgseier politisk kapital, mener Melby.

Helt siden Trump ble valgt har spørsmål om Trump-leirens forbindelser til Russland oppstått i kjølvannet av flere avsløringer og anklager:

  • Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget.
  • En rekke personer i Trump-leiren har hatt ikke-offentlige møter med russiske embetsmenn. Det har blant annet kostet én Trump-rådgiver – Michael Flynn – jobben og justisministeren vervet som øverstkommanderende for etterforskning av Russland-innblandingen.
Saturday, June 3rd, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments