Men husk å ha fokus på de svakeste smågrisene

Det er et fint slagord, synes jeg, Venstres «Alt starter i skolen». Det sier både noe om Venstres prioritering og minner om at de en gang var et skoleparti. Mange tidligere velgere nikker gjenkjennende.

Det sier også i korthet hva politikk handler om; å gi folk sjansen til å leve gode liv.

Men straks kom protestene fra alle kanter. Dette var nesten et for godt slagord til at Venstre fikk ha det alene. Nei, alt starter ikke i skolen, det starter i barnehagen, hevder barnepedagog. Ved skolestart er det allerede for sent.

Nei, det starter med familien, mener KrF. Noe jeg stusset over. Skriften har en annen versjon om begynnelsen på det hele.

Men skal vi først starte med familien, lønner det seg å velge riktig allerede ved unnfangelsen, og her må både den hellige ånd og sosialdemokratiet gi tapt for naturens gang. Valg av foreldre er helt avgjørende for kjønn, helse, intelligens, utseende og ikke minst økonomi.

I jakten på sjanselikhet er det mulig å gå enda grundigere til verks for å oppnå ønsket resultat i denne avgjørende fasen av livet. Rent teknologisk er større likhet mulig.

Men det er neppe et sted selv liberale Venstre vil starte. Sannheten er at politikerne har et begrenset handlingsrom, skal de blande seg inn tidlig nok til å gjøre en avgjørende forskjell i menneskers liv.

Det er likevel en så høy ambisjon politikerne har når de gyver løs på ulikhetsdebatten i et av verdens likeste land. Det er derfor Jonas Gahr Støre fnyser av å snakke om frislipp av vannskutere og reptiler. Han har viktigere ting å tenke på, mener han.

Skjønt, hva er viktigere enn frihet? Alt starter med frihet, vil kanskje Frp si. Under ansvar, legger Høyre til i en fotnote.

Det er virkelig en ufattelig tung oppgave å skulle ha ansvaret for der alt starter. Enkelte klarer ikke en gang å ta vare på en kattunge gjennom en sommerferie og her skal noen ta vare på folk gjennom et helt liv.

Kanskje har Trygve Slagsvold Vedum plukket opp noen triks fra Norturas griserådgiver som hevder at «alt starter med råmelk», ifølge nettstedet «Svineportalen»:

Det kreves gode rutiner for å få mange avvente grisunger. Purka må ha rett hold. Smågrisene må få nok råmelk. Og du må ha et spesielt fokus på de svake grisungene. De trenger aller mest varme.

Det hele starter med å ha ei purke i form. Aller verst er det å ha feite purker. Ei normalpurke gir faktisk spedgrisen dobbelt så mye råmelk som ei feit purke.

De første grisungene får nesten alltid nok råmelk. Samle de minste og de svakeste og la dem få den beste bingen.

Det er viktig å ha et optimalt miljø i smågrisavdelingen. Og 14 dager etter avvenning bør taperne flyttes i en egen binge.

Det er i hvert fall noe å tenke på.

Friday, July 21st, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments