Leverandøren av dødsgiften følte seg lurt – fikk stoppet massehenrettelse i USA

(Dagbladet): Legemiddelselskapet som har solgt en av dødsgiftene, og en lokal dommer har satt en foreløpig stopp for henrettelsene av dødsdømte fanger i delstaten Arkansas.

Bruce Ward, som er dømt for drap på en kvinne i 1989, skulle etter planen henrettes mandag som den første av åtte dødsdømte fanger.

Delstatsmyndighetenes begrunnelse for henrettelsene har reist ny debatt om dødsstraff flere steder i USA.


UTESETTELSE: Disse åtte dødsdømte fangene skulle etter planen henrettes mellom 17. og 20. april: øverst fra venstre:  Don William Davis, Stacey Eugene Johnson, Jack Harold Jones og Ledelle Lee. Nederst fra venstre: Jason F. McGehee, Bruce Earl Ward, Kenneth D. Williams og Marcel W. Williams. Foto: Arkansas’ fengselsmyndugherter / AFP / NTB Scanpix
Vis mer

Utenfor delstatsparlamentet i Little Rock fredag fikk demonstranter mot dødsstraff drahjelp av skuespiller Johnny Depp. og tidligere dødsdømte Damien Echols, som var gjest i NRK-programmet «Skavlan» om sin 18 år i dødscelle som uskyldig dømt.

Øyeblikkelig stans

Arkansas, som ikke har gjennomført dødsstraff siden 2005, ville få unna åtte henrettelser mellom 17. og 20. april, fordi innkjøpte medikamenter var i ferd med å gå ut på dato.


PROTEST: Skuespiller Johnny Depp og tidligere dødsdømte Damien Echols under demonstrasjonen fredag. Echols, som var gjest hos Skavlan på NRK i 2013, ble først dømt for drap, men løslatt etter 18 år. Foto: Stephen B. Thornton, The Arkansas Democrat-Gazette / AP / NTB Scanpix 
Vis mer

Det vil i så fall være den mest intense gjennomføringen av henrettelser i amerikanske fengsler siden dødsstraff ble gjeninnført i 1976 etter ni års opphold.

Det var et av USAs største legemiddelkonsern, McKesson i San Francisco, som fikk dommer Wendell Griffen i Pulaski County Circuit Court til å stanse bruk av deres bidrag til giftsprøytene med øyeblikkelig virkning.

Det tilsvarer en midlertidig forføyning i norsk namsrett, og tirsdag blir det full rettsrunde i Arkansas om grunnlaget for dødsstraffene og de planlagte henrettelsene – blant annet om de mentale helseundersøkelsene av de dømte er gjort etter amerikansk lov.

Ville skjule bruk i giftsprøyte

Verken den republikanske delstatsregjeringen eller fengselsvesenet i Arkansas har kommentert den foreløpige rettsavgjørelsen.

McKesson har levert en av de tre ingrediensene som brukes til gifthenrettelser i USA. Vecuronium bromid er bestanddelen som lammer åndedrettsorganene.

McKessons advokater la fram dokumentasjon for at stoffet er innkjøpt til ordinær medisinsk behandling.

Da nyheten om henrettelsene på grunn av lagringsdato ble kjent for noen uker siden, tilbød McKesson fengselsvesenet i Arkansas pengene igjen mot at stoffet ble sendt i retur.

Selskapet hevder det ikke har fått noen respons.

35 henrettelser

Også selskapene som har solgt de to andre ingrediensene midazolen (innsovning) og kaliumklorid (hjertestans) – Fresenius Kabi USA og West-Ward Pharmaceuticals Corporation – har protestert mot bruken av deres leveranser på samme grunnlag.


SKULLE FÅTT GIFTSPRØYTE MANDAG: Bruce Ward har sittet på dødscelle siden han ble dømt for drap på en kvinne for 28 år siden. Foto: Arkansas’ fengselsmyndigheter / AP / NTB Scanpix
Vis mer

Flere av de store legemiddelselskapene i USA, blant dem giganten Pfizer, har i sitt etiske regelverk forbud mot å selge ingredienser til henrettelser.

Ifølge Store norske leksikon er USA et av få demokratiske land som har dødsstraff – i 32 av statene.

I 2014 satt 3035 fanger i såkalte dødsceller, og det var 35 henrettelser samme år.

Saturday, April 15th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
April 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recent Comments