Legg ned «Innafor». Vi må for guds skyld passe på at ungdom ikke får muligheten til å tenke selv.

Vinterens mest kontroversielle tv-program handler selvfølgelig om hemmelighetene til norsk ungdom. «Innafor» føyer seg inn i en etter hvert grundig NRK-tradisjon med opplysningsprogrammer rettet mot ungdom på ungdommens premisser. «Trekant», «Skam», det glitrer av lisenspengene når vi får programmer der vi slipper ovenfra-og-ned-holdningen vi over tretti er programforpliktet til å innta når det gjelder ungdommens moral- og seksualvalg.

Programleder Emma Clare Gabrielsen har en åpen tilnærming. Intervjuobjektene har fått komme med sine historier. Hovedvirkemiddelet er show, don’t tell, ikke nødvendigvis kritiske spørsmål. Det har skapt debatt.

For vi må visst for all del forhindre ungdommen i å tenke litt selv.

Den første, og mest kontroversielle episoden, handler om intimkirurgi. Ifølge en undersøkelse NRK bestilte fra Norstat, har én av åtte unge kvinner mellom 18 og 30 vurdert intimkirurgi på grunn av misnøye med utseendet på underlivet sitt.

De har altså vurdert å skjære bort deler av tissen fordi de tror den er underlagt et generelt skjønnhetsideal.

Det er til å grine av.

Dette er noe vi må snakke om. Debattere. Hvordan kom vi hit? Hva er det med samfunnet vårt som gjør at jenter går rundt og tror det er noe galt med tissen? Det er jo helt forferdelig!

I stedet har det blitt en debatt om programmets virkemidler.

Morgenbladet-spaltist og forfatter Linnéa Myhre mente «Innafors» åpne stil feilet, og bidro til skape nye komplekser. «De siste åra har vi brukt store ord og ressurser på å prøve lære våre barn at det perfekte ikke finnes», skrev hun, og fortsatte: «NRK sier imidlertid det motsatte: Den perfekte vagina finnes, og slik ser den ut.»

Kringkastingsrådet har mottatt seks klager som går på det samme.

– Hei. Vil informere om at samtlige av jentene i klassen min ved høyskolen har blitt negativt påvirket fra TV-programmet «Innafor». Det var ingen som en gang hadde tenkt at de så forskjellig ut der nede, men nå har de rådført seg med kjærester og venner for å finne ut om de kanskje burde fikse på underlivet sitt. Det er et par stykker som reelt vurderer inngrep, skriver en av klagerne, ifølge Journalisten.

Varsku! Er det én ting som viser at vi må snakke mer om dette, så er det at en hel høyskoleklasse er så usikre på eget underliv at et tv-program får dem til å løpe til kirurgen.

Smitteeffekt og muligheten for misforståelser vil alltid være en problemstilling når det kommer til denne type journalistikk. Ved å omtale en tidligere lite omtalt trend, vil du da være med på å spre den? Når du ytrer ordet underlivskompleks, vil unge kvinner umiddelbart vurdere eget underliv? Hvor mange kritiske spørsmål må du stille før alle er fornøyde? Når skal man la spørsmålene hvile og la tv-seerne tenke selv?

Journalistikk som tar opp kontroversielle temaer vil alltid selv bli kontroversiell. Noen vil alltid misforstå, tolke feil.

Journalistikk har sin pris.

Men det kan ikke stoppe noen fra å ta opp viktige, og svært problematiske, samfunnstrender. Det er «Innafor» som kan ta æren for at parolen «La fitte flagre fritt – nei til kosmetisk intimkirurgi» blir å finne i 8. mars-toget i Oslo i år.

Saturday, March 4th, 2017 Bil

No comments yet.

Leave a comment

 
March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recent Comments